Onbekende vitaminebommen

onbekende vitamine bommenWie aan vitamines denkt, denkt aan groente en fruit. We weten allemaal dat groente en fruit gezond zijn en dus ook niet mogen ontbreken in een gezond voedingspatroon. Groente en fruit zijn rijk aan belangrijke vitamines zoals bijvoorbeeld vitamine C, onmisbaar voor een goede weerstand. Maar.. er zijn heel wat meer vitaminesoorten die niet mogen ontbreken in je dagelijkse voeding. Veel mensen hebben een te eenzijdig voedingspatroon waardoor al snel een tekort aan bepaalde vitamines of mineralen kan ontstaan.

In dit artikel lees je over een aantal belangrijke vitaminebommen waarvan je niet wist dat ze zo gezond voor je waren!

Vette vis (zalm & makreel)
Vette vissoorten zoals zalm en makreel zijn echte vitaminebommen. Ze bevatten namelijk een grote hoeveelheid aan vitamine D. Vette vis is een van de weinige voedingsmiddelen die (veel) vitamine D levert. Daarnaast maakt het lichaam vitamine D zelf aan onder invloed van zonlicht.

Jonge kinderen, ouderen, mensen met een donkere huidskleur en mensen die weinig buiten komen hebben baat bij extra vitamine D!

Noten en pinda’s
Noten en pinda’s zijn rijk aan vitamine E. Vitamine E is een antioxidant en heeft een belangrijke, beschermende werking op het lichaam.

Peterselie
Je eet er misschien in verhouding niet zoveel van als van bijvoorbeeld bloemkool, maar peterselie bevat wel 3x zoveel vitamine C per 100 gram dan bloemkool! Dus kun jij wel wat extra vitamine C voor een goede weerstand gebruiken? Breng je gerechten dan extra op smaak met wat verse peterselie voor die extra dosis vitamine C.

Leverworst
leverworst, ofwel lever is ook een vitaminebom. Leverproducten bevatten namelijk veel vitamine A. Vitamine is onder andere van belang voor de huid en de ogen.

Onbekende vitaminebommen voedingsadvies
U kent nu een aantal nieuwe vitaminebommen, maar welk voedingsadvies geldt hiervoor? Zoals je misschien al wel weet bevatten bovenstaande voedingsmiddelen, op peterselie na, ook relatief veel calorieën. Dit betekent dat je hiervan dus ook weer niet teveel moet eten. De volgende adviezen gelden:

1. Vette vis
Eet 1x per week vette vis

2. Noten en pinda’s
Eet 1-2 x een handje ONGEZOUTEN pinda’s of noten per week

3. Peterselie
Voeg zo vaak je wilt toe aan gerechten

4. Leverworst
Bij een hoog cholesterol: NIET. Kinderen en zwangere vrouwen maximaal 1 boterham met leverworst per dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *