Je persoonlijke sportschema

Untitled-1Sporten is gezond en helpt je om sneller op je gewenste gewicht te komen. Toch is het voor veel mensen moeilijk om regelmatig te bewegen. Ze zijn niet gemotiveerd genoeg of weten niet zo goed wat ze dan moeten gaan doen. Dit sportschema kan je daarbij helpen.

Om gezond te leven is het belangrijk minimaal een half uur per dag matig intensief te bewegen. Je kunt verschillende momenten dat je beweegt bij elkaar optellen maar beweeg minimaal 10 minuten achter elkaar. Onder matig intensief bewegen valt stevig wandelen, fietsen, traplopen of huishoudelijk werk zoals ramen zemen, badkamer schoonmaken, grasmaaien en boodschappen doen met zwarte .

Hiernaast is het belangrijk drie keer per week 20 minuten stevig te bewegen en twee keer per week krachtoefeningen te doen. Dit kan bijvoorbeeld in de sportschool of geef je op voor de Bootcamp in de buurt. Ook kun je goedkoop thuis sporten zoals touwtje springen, hoelahoepen en krachtoefeningen met zware voorwerpen in je huis. Zorg voor het sporten altijd voor een goede warming-up en sluit altijd af met een cooldown.

Schema
Het is handig om je eigen sportschema te maken en jezelf daar aan te houden. Bedankt aan het begin van de week welke dagen het jou uitkomt om stevig te bewegen. Let wel op dat je dit over de week verdeelt. Een voorbeeld van een schema kan zijn:

Dag Matig bewegen Intensief bewegen / Krachtoefeningen
Maandag Minimaal 3 x 10 min bewegen door fietsen, wandelen, huishoudelijk werk Sport naar keuze / kracht
Dinsdag Half uur wandelen na het eten
Woensdag Minimaal 3 x 10 min bewegen door fietsen, wandelen, huishoudelijk werk Sport naar keuze
Donderdag Half uur wandelen na het eten
Vrijdag Minimaal 3 x 10 min bewegen door fietsen, wandelen, huishoudelijk werk Sport naar keuze / kracht
Zaterdag Huishoudelijk werk
Zondag Boswandeling

 

Tips om meer te bewegen:

  • Ga op de fiets of lopend in plaats van met de auto. Spreek bijvoorbeeld met jezelf af om alle afstanden binnen 5 km af te leggen op de fiets.
  • Wil je met de auto naar de supermarkt omdat je zware boodschappen mee moet nemen? Bedank dan goed welke producten je écht vandaag in huis moet hebben. Neem alleen de noodzakelijke dingen mee.
  • Neem de trap in plaats van de lift. Woon je bovenin een hoge flat, begin dan met het nemen van de trap tot halverwege.
  • Maak tijdens de lunchpauze een wandeling. Vraag één van je collega’s mee voor de gezelligheid.
  • Stap een halte eerder uit de bus en loop het laatste stukje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *