Gezond brein door chocolade melk?

chocolade-milkUit recent Amerikaans onderzoek is gebleken dat cacao mogelijk helpt om het brein van ouderen gezond te houden. Tijdens het onderzoek dronken 60 vrijwilligers met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar gedurende een maand lang iedere dag 2 kopjes chocolademelk. De ene helft kreeg chocolademelk met een hoog gehalte aan flavanolen en de andere helft met een laag gehalte.

Na een maand chocolademelk drinken bleek dat de doorbloeding in de hersenen 8 procent beter was dan daarvoor bij de mensen die voor het onderzoek al last hadden van een slechte doorbloeding, ook scoorden ze beter op geheugentesten. De andere deelnemers ervoeren geen verschil.

Mogelijk heeft een verbetering van de activiteiten in de hersenen te maken met de flavanolen die in cacao voorkomen. Deze verbeteren waarschijnlijk de conditie van de bloedvaten. Flavanolen komen ook voor in thee, rode wijn en appels.

Conclusie
Op basis van de resultaten van dit onderzoek geldt nog niet het advies om dagelijks een kopje chocolademelk te drinken. Chocolademelk is namelijk niet zo goed voor de lijn en bovendien is helemaal niet zeker of de flavanolen nu een positief effect hebben of andere stoffen in de cacao. Daarnaast is ook niet duidelijk of de hoeveelheid flavanolen van belang is. Het maakte in het onderzoek namelijk geen verschil of iemand chocolademelk dronk met veel of met weinig flavanolen erin. Mogelijk geeft een kleine dosering flavanolen al een gunstig effect, of is het toch de cacao?

Verder onderzoek is nodig…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *