Het jojo-effect

afvallen-lukt-nietDoor het verkeerd volgen van een dieet kom je na het afvallen weer even veel of soms zelfs meer kilo’s aan. Dit noemt men het jojo-effect.

Wat houdt het jojo-effect in?
Door in een hele korte tijd heel weinig voeding binnen te krijgen valt in een periode heel veel kilo’s af. Dit wordt een crashdieet genoemd. Na het dieet valt men weer in het oude eetpratroon. Het lichaam gaat energie die door voeding binnen komt opslaan als vet, om in ‘mindere tijden’ (de tijd van een volgend crashdieet) reserves te hebben. Hierdoor kom je snel weer aan en vaak kom je zelf meer kilo’s aan dan voor het dieet.

Afvallen zonder jojo-effect
Wie effectief wil afvallen moet een jojo-effect zien te voorkomen. Dit kan door het afvallen geleidelijk te doen. Eet minimaal 1300 calorieën per dag. Zorg er voor dat je niet meer dan 500 gram per week afvalt en je ondertussen spieren opbouwt. Neem een gezondere levensstijl aan die je blijvend kunt volhouden. Het heeft geen zin als je na het dieet weer in je oude ongezonde patronen vervalt. Zorg voor voldoende beweging, een gezonde voeding en drink minimaal 1,5 tot 2 liter water om afvalstoffen af te voeren.

Bekende crashdieten
De bekendste crashdiëten zijn diëten waarbij je maar een ding eet zoals eier-, soep-, sap- en yoghurtdiëten. Maar pas ook op voor het verkeerd gebruiken van diëten zoals Sonja Bakker, Paleo, koolhydraatarme dieten, Dr. Oz enz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *