Hardlopen in de regen
Je wilt met goede moed (beginnen met) hardlopen maar het weer zit niet mee. Precies als jij klaar staat met je hardlooptenue aan vallen de eerste spatten. Wat doe je? Het hardlopen nog een dagje uitstellen met het risico dat je morgen weer pech hebt, naar de sportschool of toch de regen in? We geven je een aantal tips en redenen om toch hard te gaan lopen in de regen.
Het voordeel van hardlopen in de regen
Laten we beginnen met een aantal voordelen om toch de regen in te gaan:
- Het is lekker rustig op de weg, dat betekent extra ruimte op de stoep of het fietspad. En belangrijk voor de beginners, er zijn weinig mensen op straat die jou zien gaan dus je hoeft je niet te schamen als je tussendoor af en toe een stukje wandelt.
- Je bent extra trots op jezelf als je weer terug bent.
- Geen zweetlucht van andere sporters om je heen zoals dat in de sportschool vaak het geval is.
- Geniet van de frisse lucht. De temperatuur daalt meestal een paar graden als het regent hierdoor zit er meer zuurstof in de lucht. Vooral in de zomer geeft je dit meer uithoudingsvermogen.
- Begint het net te spetteren? Dan geeft dit juist motivatie om extra door te lopen en voor de plensbui thuis te zijn. Een goed moment om je persoonlijke record te verbreken. Denk er natuurlijk wel om dat je het niet overdrijft waardoor je kans loopt op blessures.
- Ga lekker naar buiten want als je helemaal naar de sportschool moet duurt het veel langer voor je weer terug bent en tijdens het hardlopen merk je de regen vaak niet eens.
Tips voor hardlopen in de regen.
Begin binnen alvast met je warming-up. Maak deze buiten verder af maar zo heb je alvast een wat hogere hartslag en je spieren zijn alvast warm.
Specials regenkleding voor het hardlopen. Het is belangrijk dat je spieren niet koud worden. Zorg daarom voor een regenjasje en waterafstotende broek. Voor het hardlopen is er speciale regenkleding die goed ademen maar toch waterafstotend zijn. Deze kun je in alle prijsklassen vinden. Let er bij het kopen op dat je je mouwen kunt afsluiten met een klittenband of elastiek zodat de druppels niet in je mouw komen tijdens het bewegen. Wat ook handig is is een jasje met een capuchon en een binnenzak of afsluitbare zak voor je muziekspeler. Deze heeft het vaak niet zo op water.
Als het extra koud is trek je drie lagen kleding aan. Begin met een T-shirt, daar overheen een shirt met lange mouwen en daarover een regenjasje. Trek geen katoen aan, dat neemt te veel vocht op. Maar neem speciale sportkleding die ademt.
Tip: Let op dat je kleding niet te strak zit, dit gaat schuren als het vochtig wordt. Schuurplekken kunnen snel ontstaan rond de knieën, bij vrouwen onder de BH rand en bij mannen op de tepels.
Pas op waar je loopt. Blijf zo veel mogelijk op de stoep zodat met zo min mogelijk ander verkeer te maken hebt die je in het donker slecht kunnen zien. Het gebruik van een lampje is altijd aan te raden. Pas ook op waar je je voeten neerzet. Plassen kunnen zomaar dieper zijn dan je ingeschat hebt, met als gevolg dat je schoenen vol water lopen.
Wordt je verkouden van hardlopen in de regen?
Van hardlopen in de regen wordt je niet zomaar verkouden. Zorg er wel voor dat je warme (regen) kleding draagt en niet drijf nat wordt. Als je stopt met hardlopen, ga dan meteen naar binnen en stap onder een warme douche zodat je spieren niet koud worden.
Leave a Reply