Botontkalking – Osteoporose
Botontkalking, met een medisch woord Osteoporose genoemd, is een aandoening dat: poreus bot betekend. De botten van personen met Osteoporose zijn minder sterk en zullen veel sneller kunnen breken. De botten zullen snel overbelast zijn. Osteoporose kan bij zowel mannen als vrouwen voorkomen en komt niet vaak bij jonge mensen voor. Wist u dat botontkalking en voeding met elkaar te maken hebben? Lees snel onderstaand artikel over botontkalking door om te zien wat voeding kan betekenen in het voorkomen van botontkalking.
Wat is botontkalking precies?
Bij iemand met botontkalking verliezen de botten steeds meer mineralen die belangrijk zijn voor de botten. Het botweefsel wordt hierdoor steeds minder sterk en stevig en dus poreuzer waardoor deze veel sneller zullen breken en minder belasting aan kunnen.
Wat is de oorzaak van botontkalking?
Als het ware is de grootste oorzaak voor botontkalking het ouder worden. Veel ouderen hebben te maken met poreuze botten. Botweefsel breekt steeds af en wordt weer opnieuw opgebouwd. Bij de meeste mensen is de opbouw en afbraak in balans en is er dus niets aan de hand. Naarmate de leeftijd toeneemt gaat de afbraak sneller dan de opbouw. Dit proces begint vaak al vanaf het dertigste levensjaar. Hoe ouder iemand wordt, hoe poreuzer de botten kunnen worden en hoe sneller deze kunnen breken. Bij de ene persoon gaat dit proces sneller dan bij de ander. Sommige mensen kunnen er veel hinder van ervaren en sommigen zullen er nauwelijks last van hebben.
Naast het toenemen van de leeftijd zijn er nog een aantal andere zaken van invloed op het ontstaan van botontkalking.
1. Hormoonbalans
Door veranderingen in de hormoonhuishouding zal bovenstaand proces sneller verlopen. Dit gebeurt onder andere bij vrouwen na de overgang. Vrouwen zullen daarom vaker en sneller last hebben van botontkalking.
2. Erfelijkheid
Botontkalking is erfelijk. Komt het dus voor in de familie dan heeft u tevens een verhoogd risico op het ontwikkelen van osteoporose.
3. Aandoening
Wat ook een oorzaak kan zijn voor het ontstaan van botontkalking is een onjuiste bot groei in de jeugd.
4. Andere ziektes en aandoeningen
Het hebben van andere ziektes en aandoeningen kan ook het risico op het ontstaan van osteoporose verhogen. De volgende ziektes en aandoeningen hebben er invloed op:
- Reuma
- Schildklieraandoening
- Ziekte van Crohn
Ook het langdurig gebruik van bepaalde geneesmiddelen en medicijnen kan het risico verhogen op botontkalking.
5. Leefstijl
Dan nu de vijfde oorzaak voor het ontstaan van osteoporose: leefstijl. Dat is voor u waarschijnlijk de meest interessante, omdat u daar namelijk iets aan kunt doen!
Wanneer u namelijk een tekort aan vitamine D en/of Calcium binnenkrijgt via uw voeding geeft dit ook een verhoogd risico op het ontstaan van osteoporose. Daarnaast is een tekort aan lichaamsbeweging, overmatig alcoholgebruik en roken ook niet bevorderlijk voor uw botten.
Botontkalking voorkomen – tips en advies
Dan nu concrete tips en adviezen om het risico op botontkalking te kunnen verkleinen. De adviezen en tips hebben betrekking op de leefstijl.
1. Niet roken. Rookt u? Stop daar dan mee!
2. Drink alcohol met mate. Vrouwen maximaal 1 glas per dag en mannen maximaal 2 glazen per dag. Drink tenminste 2 dagen in de week geen alcohol.
3. Beweeg voldoende! Beweeg dagelijks minimaal 30minuten! Heeft u overgewicht? Beweeg dan dagelijks tenminste een uur!
4. Zorg voor voldoende Calcium in uw voeding – eet voldoende: melkproducten: 2-3 porties per dag, kaas, noten, peulvruchten en groente: 200 gram per dag.
5. Zorg voor voldoende vitamine D in het lichaam. Daarbij is contact met zonlicht van belang: kom iedere dag tenminste een half uur buiten! Wat voeding betreft: eet eens per week vette vis, eet vlees en eieren en smeer halvarine op brood en gebruik bak- en braadproducten bij de bereiding van uw maaltijden.
Veel succes met het opvolgen van de tips en adviezen! Twijfelt u of u last heeft van osteoporose? Neem dan contact op met uw huisarts!
Leave a Reply