Bewegen met gewrichtspijn

dreamstime_9322133Een gewricht is het punt waarop twee botten met elkaar verbonden zijn. Gezonde gewrichten zorgen er voor dat je soepel kunt bewegen. Voor veel mensen is het vanzelfsprekend dat alles goed werkt maar als je door ziekte of ouderdom last krijgt van je gewrichten dan is het goed om te weten hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Beweging

Het belangrijkste is om te blijven bewegen. Des te meer je beweegt des te minder stijf zullen de gewrichten zijn. Probeer ook in huis te blijven bewegen, verander van positie als je tv zit te kijken of achter de computer zit. Of neem tussendoor een pauze en sta even op om te lopen en te strekken.

Afvallen

Streef naar een gezond gewicht. Bij overgewicht moeten de gewrichten harder werken. Als je een paar kilo minder weegt dan kan dit de belasting en dus de pijn verminderen. Voor je heupen, knieën en rug kan dit al snel een verschil maken.

Kies de juiste sport

Sporten als zwemmen, wandelen en fietsen zijn goed voor de gewrichten. De intensiteit is niet te hoog waardoor de gewrichten niet te veel belast worden. Sporten waarbij de intensiteit hoog is en waarbij je gewrichten meer schokken moeten verwerken zijn niet goed geschikt, dan neemt de kans op gewrichtsblessures toe.

Bescherming

Als je valt kunnen je gewrichten flinke beschadiging oplopen. Als je sporten doet als skeeleren of je graag schaatst dan is het een goed idee om elleboog en kniebeschermers te dragen. Als je al last hebt van je gewrichten bij het sporten denk dan aan een brace.

Versterk je spieren

Met sterke buikspieren en rugspieren versterk je de stabiliteit. Dit zorgt er voor dat je beter in balans bent en minder snel sult vallen. Zo wordt de kans kleiner dat je door een val gewrichtsschade oploopt. Deze spieren worden ook wel de core genoemd. Met een work-out van deze spieren versterk je jouw stabiliteit.

Omega-3 en Glucosamine

Het eten van vette vis kan helpen om de gewrichten gezond te houden. De omega-3 veturen verminderen ontstekingen die extra gevoeligheid veroorzaken bij gewrichtspijn. Ben je geen echte vis-eter kies dan voor capsules met visolie. Glucosamine is een supplement dat ook verlichting kan bieden bij gewrichtspijn.

Ontspannen

Een warm bad of een warme douche doet wonderen voor je gewrichten. Ook een massage of een bezoekje aan de sauna kan verlichting brengen. Zelf de gewrichten masseren kan natuurlijk ook als er niemand is om dat te doen.

Zit rechtop

Met een goede houding waarbij je rechtop zit en staat bescherm je je gewrichten. Met sporten als wandelen en zwemmen kun je ook werken aan je houding. Bij een goede houding worden de gewrichten zo min mogelijk belast. Ook op je werk is het dus belangrijk om een goede houding aan te nemen.

Koelen

Zijn de gewrichten gezwollen en warm dan kan ijs de zwelling verminderen. Koel niet langer dan 15-30 minuten achter elkaar. Een coldpack of ijs is het beste geschikt maar ook een andere zak uit de vriezer of koelkast kan uitkomst bieden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *