Aantal Nederlandse rokers neemt dit jaar toe

Antirookstichting Stivero meld dat er sinds lange tijd het aantal rokers in Nederland weer toe neemt.

Vorig jaar rookte gemiddeld een kwart van de Nederlanders van boven de 18 jaar. Dit jaar rookt 25,7 % van de Nederlanders van boven de 18 jaar. Als de huidige tendens zich zal doorzetten zal dit stijgen naar 26,2%, wat betekend dat tweehonderdduizend meer mensen roken.

In 2011 telde Nederland het laagste percentage aan rokers ooit. Dit was volgens de antirookstichting Stivero deels te danken aan dat de vergoeding aan programma’s om te stoppen met roken opgenomen werd in de basiszorgverzekering. Hierdoor stopten honderdduizend mensen in 2011 met roken.

De antirookstichting denkt dat veel van deze stoppers het roken weer hebben opgepakt omdat de vergoeding van de programma’s weer uit het basiszorgpakket is genomen.

De hersenen signaleren het lichaam dat het nicotine nodig heeft. Nicotine is de grootste oorzaak van de verslavende werking van sigaretten. De nicotine komt in de longen terecht, wat een prettig en verdovend gevoel geeft. Mensen worden door de verslaving gemanipuleerd om altijd weer een nieuwe sigaret op te steken. Bij het roken komt er dopamine vrij wat een roker een gevoel van blijdschap, welzijn en genot geeft. De voorste kwab in de hersenen is erg gevoelig voor dopamine.

Roken kan iemand opgewekt maken, maar dus ook een ontspannen gevoel geven.

Als een verslaafde een tijdje niet gaat roken, zal hij of zij last krijgen van ontwenningsverschijnselen. De hersenen geven het signaal aan het lichaam dat het nicotine nodig heeft. Hersenen hebben absoluut geen nicotine nodig om goed te kunnen functioneren. Sterker nog, nicotine is een giftige stof.

Hersenen bevatten receptoren die gevoelig zijn voor nicotine. Zodra er eenmaal nicotine in de hersenen zit, zullen de hersenen gaan vragen om nog meer nicotine. De drang om te roken wordt groter omdat de receptoren om meer nicotine vragen.

Door de receptoren te negeren kan een roker stoppen met roken. Als er langere tijd gestopt is met roken, zullen de receptoren ophouden met het vragen naar nicotine. Op het moment dat de stopper weer gaat roken, gaan de receptoren weer om nicotine vragen. Stoppen met roken gebeurt dus tussen de oren. Stoppen met roken vereist veel wilskracht.

 

 

 

Rokers vinden het moeilijk om van de rookverslaving af te komen. Ze zoeken een ondersteuning bij het stoppen met roken.

Rookblok is een capsule dat het verlangen naar een sigaret onderdrukt en u snel helpt te stoppen met roken. zonder onthoudingsverschijnselen en gewichtstoename.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *