Natuurlijke voedingsmiddelen voor een optimaler afweersysteem in de herfst
Het wordt kouder, het regent veel en de dagen worden korter. Er wordt meer gevraagd van onze lichamen en daarmee veranderd ook de behoefte aan voedingsmiddelen. Het afweersysteem krijgt het de komende maanden zwaarder te verduren dan in de lente en in de zomer. Het is een belangrijke zaak om er goed op aan te passen. In dit item gaan we een aantal voedingsmiddelen bespreken welke het immuunsysteem versterken.
Fruit
Cranberry’s
Deze zurige en heerlijk sappige bessen zijn in de herfstmaanden volop verkrijgbaar. Wat ze voornamelijk bevatten zijn Vitamine A, Vitamine C en kalium.
Cranberry’s bevatten weinig calorieën maar veel antioxidanten . Antioxidanten zijn in staat om schadelijke vrije radicalen uit te schakelen. Cranberry’s zijn erg goed voor het tegengaan van infecties en zweren in de mond, maag en aan het tandvlees. Ook zijn ze goed in het bestrijden van infecties aan de urinewegen.
Handig en heerlijk als snack of tussendoortje! Appels zitten boordevol Vitamine-C, calcium, water en vezels. Heel erg bevorderlijk dus voor een gezond leven. In de schil van rode appels zitten stoffen welke quercetine genoemd worden. Deze quercetine werken als zeer krachtige anti-oxidanten. Zo ondersteunt het de weerstand tegen voedsel – en luchtweg allergieën tegen te gaan. Daarom is het zonde om appels te schillen. Om geen pesticiden binnen te krijgen wel de appels goed van te voren afspoelen.
Granaatappels
De leerachtige schillen van granaatappels zijn afgeladen met antioxidanten en tannines. Door het ze boordevol zitten met Vitamine A, Vitamine B, Vitamine C, ijzer, kalium en foliumzuur verlagen ze het cholesterol, wat weer goed is voor de hart en bloedvaten. Omdat granaatappels veel vezels bevatten zijn ze ook bevorderlijk voor de werking van het darmstelsel.
Vruchten
Kastanjes
Kastanjes hebben een verrukkelijke noten smaak. Ze zijn een delicatesse in Frankrijk. Ze worden daar zelfs verkocht in blikken zodat de Fransen crème de marron ( kastanjepuree) ervan kunnen maken. Veel Nederlanders weten niet dat kastanjes kunnen worden gegeten en ze bevorderlijk werken op de gezondheid. Kastanjes kunnen worden gekoot,gepoft en geroosterd worden, zodat je deze als tussendoortje of snack kunt gaan eten. Nadat de stekelige bolster (schil) is verwijderd, kan de vrucht worden geroosterd en gegeten. De voorkeur gaat meestal om de kastanjes te koken omdat dit eenvoudiger is dan ze te roosteren. Wat wel lastig is om hete en gekookte kastanjes af te schilferen. Vitamine B6 heeft een cruciale rol in het afweersysteem. Kastanjes zitten boordevol met Vitamine B6. Let er wel op geen kastanjes te eten van de paardenkastanje, omdat deze giftig zijn.
Gember
Een ware gezondheidswortel. Gember is uitstekend voor het metabolisme, het helpt tegen allergieën en verdrijft misselijkheid. Gember bevat veel krachtige antioxidanten. Volgens onderzoeken uit 2012 heeft gember natuurlijk remmende functie op ontstekingen en infecties. Omdat gember zoet is kan het toegevoegd worden in erg veel gerechten. Ook kun je gember thee maken.
Pompoenen
Pompoenen zitten vol met antioxidanten als Vitamine C en foliumzuur. Het vruchtvlees is enorm gezond, en de zaadjes bevatten veel gezonde stoffen als omega3-vetzuren en zink. Door het eten van pompoen blijft de huid elastisch en soepel, wat erg ideaal is met onguur herfstweer. Van pompoen kan taart en puree gemaakt worden.
Groenten
Boerenkool
Van alle groenten bevat boerenkool het meeste Vitamine K. Boerenkool ondersteunt het afweermechanisme, en helpt bij de genezingen van infecties aan de maag en lever. Verder bevat boerenkool enorm veel voedingsstoffen waaronder Vitamine C, calcium en luteïne. De voedingsstoffen blijven het beste behouden als de boerenkool gestoomd en fijn gehakt worden. Een overheerlijke stamppot boerenkool dus deze herfstmaanden!
Spruitjes
Nog een bekend herfst gerecht. Spruitjes zitten vol met Vitamine C, welke het afweersysteem een enorme boost geeft. Spruitjes bevatten meer Vitamine C dan sinaasappels. Verder bevatten spuitjes veel Vitamine K, foliumzuur en calcium.
Leave a Reply