Lente voeding en gerechten
De lente is voor voor velen een prettig seizoen. Mensen leven weer een beetje op na de winter, hebben meer energie en worden vrolijk van de zon en de warmte die de lente met zich mee brengt. Bij de lente passen een aantal typische lente voedingsmiddelen waarmee heerlijke gerechten te maken zijn.
We behandelen in dit artikel 3 voedingsmiddelen die in de lente in Nederland volop verkrijgbaar zijn. Deze typische lente voedingsmiddelen zul je is de winter over het algemeen niet eten. Extra leuk en lekker dus om daar in de lente volop mee te variëren!
Wist je dat: het eten van seizoensgroenten scheelt in je portemonnee en ook nog eens super goed is voor het milieu!
Typische lente voeding
De volgende lente producten komen aan bod:
Rabarber
Witte asperges
Brandnetels
Radijs
Rettich
Rabarber
Rabarber wordt vaak gebruikt in zoete gerechten maar is in feite geen fruitsoort maar een groentesoort en past ook prima in hartige gerechten. Rabarber heeft een friszure smaak. Rabarber bevat relatief weinig calorieën, zo’n 25 calorieën per 100 gram en is best gezond. Rabarber is rijk aan voedingsvezels, vitamine C en ijzer.
Hoe kun je rabarber eten?
Tip: eet niet de bladeren van de rabarber maar alleen de stelen!
1. Snack
Rauwe rabarber is heerlijk als snack. De stelen kunnen geschild of ongeschild als snack of gezond tussendoortje gegeten worden. Eventueel kun je de rabarber stelen dippen in een beetje honing of stroop.
2. Compote
Rabarber wordt vaak gekookt met een beetje suiker, waardoor de rabarber als het ware uit elkaar valt en een soort compote wordt. Dit kan weer verwerkt worden door diverse gerechten maar is bijvoorbeeld ook al heerlijk door de yoghurt heen.
3. Salade
Rabarber is ook prima te verwerken in een salade. Wat dacht je bijvoorbeeld van een salade met spinazie, rabarber en geitenkaas of fetakaas. Een heerlijke frisse, zoete en toch ook hartige basis salade. Naar smaak kun je nog wat nootjes en een heerlijke dressing naar keuze toevoegen.
Lees hier meer over de bereiding van rabarber..
Witte asperges
De groene asperges zijn in de winter in de supermarkt nog wel vers verkrijgbaar maar de witte asperges alleen in pot of blik. De lente is het seizoen voor verse witte asperges, ook wel ‘het witte goud’ genoemd. Prijzig zijn ze wel, maar zeker de moeite waard want ze zijn heerlijk! Asperges bevatten zeer weinig calorieën en veel vitamines.
Wist je dat: je na het eten van asperges last kan hebben van een zwavelachtige urine geur? Dit komt door asparaginezuur wat in asperges zit.
Hoe kun je asperges eten?
Tip: asperges moet je echt goed schillen anders smaken ze niet lekker!
1. Klassiek
Het klassieke, meest bekende recept met asperges is toch wel de gekookte asperges met ham, een gekookt ei en aspergesaus. Een super combinatie!
2. Aspergesoep
Soep maken van asperges is ook favoriet!
3. Hapje
Koude asperges zijn heerlijk als hapje ingewikkeld in een plakje ham! Super eenvoudig maar overheerlijk!
Brandnetels
Brandnetels zijn bij de meesten wel bekend als onkruid. Als voedingsmiddel zijn brandnetels voor velen minder bekend. Brandnetels kunnen als groentesoort of kruiden gebruikt worden in de keuken. Brandnetels zijn onder andere een bron van eiwitten, ijzer en vitamine C. Naast brandnetel thee en soep zijn er nog meer manieren waarop brandnetels in gerechten te verwerken zijn.
1. Salade
Van brandnetels zijn heerlijke salades te maken met bijvoorbeeld rozijntjes of ander gedroogd fruit erdoor.
2. Risotto met brandnetels
Brandnetels zijn ook heerlijk door de risotto met bijvoorbeeld wat extra verse Parmezaanse kaas.
3. Brandnetel pesto
Pesto is heerlijk en kan door veel verschillende gerechten gebruikt worden. Op een stokbroodje of op een boterham met ham, kip of kaas. Ook heerlijk door pasta gerechten of salades. Van brandnetels kun je ook pesto maken met weer net even een andere smaak!
Binnenkort meer over lente voeding. Dan leest u over radijs en rettich! Houdt de website en Facebookpagina goed in de gaten!
Leave a Reply