Zwangerschap en afvallen: tips en advies
Rond het onderwerp afvallen en zwangerschap heersen een aantal belangrijke vragen. Op deze pagina vindt u alle belangrijke informatie rondom het onderwerp afvallen, gewicht en zwangerschap.
Afvallen vóór de zwangerschap
Overgewicht heeft een slechte invloed op het lichaam. Zo heeft overgewicht ook een slechte invloed wanneer u zwanger wilt worden en wanneer u zwanger bent. Het is daarom belangrijk om vóórdat u zwanger bent te gaan afvallen wanneer u overgewicht heeft óf juist aan te komen wanneer u ondergewicht heeft. Een gezond gewicht vóór en tijdens de zwangerschap is erg belangrijk. Zorg ervoor dat u een gezond eetpatroon aanneemt en een goed beweegpatroon heeft voordat u een poging doet om zwanger te worden.
Overgewicht verkleint de kans op zwangerschap
Overgewicht verkleint de kans op een zwangerschap algemeen maar ook vaak omdat overgewicht de menstruatiecyclus ontregelt waardoor er minder eisprongen kunnen plaatsvinden. Ook is de menstruatie vaak onregelmatig waardoor het inplannen van uw vruchtbare periode lastig is. Vooral overmatig buikvet is een boosdoener.
Overgewicht verhoogt de kans op complicaties tijdens de zwangerschap
Is het u ondanks uw overgewicht toch gelukt om zwanger te worden? Dan kan uw overgewicht het risico op complicaties aanzienlijk verhogen. Zo kunnen eerder miskramen ontstaan en bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging. Ook leidt uw overgewicht vaak tot een zware baby, wat niet goed is voor de gezondheid van uw baby.
Heb ik overgewicht of ondergewicht? Aan de hand van uw BMI waarde kunt u zien of u overgewicht, een gezond gewicht of ondergewicht heeft.
→ test hier of u overgewicht heeft
Ik wil afvallen tijdens de zwangerschap
Heeft u tijdens de zwangerschap de behoefte om af te vallen? Dit raden wij van Afvallen – Gezond leven u af! Tijdens de zwangerschap is het belangrijk dat u voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt voor zowel uzelf als uw baby. Een tekort aan voedingsstoffen voor de baby kan ervoor zorgen dat de baby te vroeg geboren wordt of dat er afwijkingen aan de gezondheid van de baby ontstaan. Afvallen kunt u dus ná de zwangerschap weer doen. U kunt er natuurlijk wel op letten dat u tijdens de zwangerschap voldoende beweegt en gezond eet, zo voorkomt u dat u teveel aankomt tijdens de zwangerschap.
Hoeveel mag ik maximaal aankomen tijdens een zwangerschap?
Gemiddeld komt een vrouw 10-12 kilo aan tijdens een zwangerschap. Bij de een zal dit meer zijn en bij de ander iets minder. Let er wel op dat dit een normale richtlijn is. Veel meer of minder dan 10-12 kilo is NIET gezond.
Hoeveel mag ik extra eten tijdens een zwangerschap?
Hoeveel mag u nu extra eten tijdens een zwangerschap? Ook dit verschild per persoon maar het is absoluut niet waar dat u voor twee moet/kunt eten tijdens de zwangerschap, dit is echt teveel. Wat het belangrijkste is is om gevarieerd te eten, regelmatig verspreid over de dag te eten en voldoende te drinken. Daarnaast heeft u wanneer u zwanger bent een verhoogde behoefte aan bepaalde voedingsmiddelen en stoffen. Zo is het bijvoorbeeld verstandig extra foliumzuur en vitamine D te slikken.
Wij adviseren contact op te nemen met een diëtist om te praten over uw eetpatroon wanneer u hier zelf niet uit kunt komen.
Ik val ongewenst af tijdens de zwangerschap
Ongewenst afvallen tijdens de zwangerschap door bijvoorbeeld misselijkheid en overgeven kan ook voorkomen. Vooral in het begin van de zwangerschap wanneer de baby nog niet veel weegt en de misselijkheid vaak het ergste is. Bespreek met uw arts, verloskundige of diëtist of het gewichtsverlies ernstig is en wat u daar het beste aan kunt doen.
Leave a Reply