Brood ongezond?

Brood-ongezondDe discussie over brood wordt steeds groter en door steeds meer mensen opgepikt. Brood zou ongezond zijn en het zou u heel veel goeds doen wanneer u geen brood meer eet.

Veel mensen gaan hier in mee en eten geen brood meer of veel minder vaak brood. Maar is brood ongezond?

En hoe gezond is het om helemaal geen brood meer te eten? Wij zetten de feiten voor u op een rij!

Brood ongezond? – Een dikmaker?

Er wordt tegenwoordig vaak gezegd dat brood een dikmaker zou zijn en dat u er daarom maar beter vanaf kunt blijven. Er is echter geen enkel bewijs dat brood een dikmaker is of dat het ongezond is voor de gezondheid. Brood bevat veel belangrijke voedingsstoffen die we dagelijks nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Dat is ook de reden waarom wordt aanbevolen dagelijks brood te eten. Natuurlijk bestaan er allerlei vervangers voor brood zoals crackers, beschuit, rijstwafels en ontbijtkoek. Maar al deze zogenaamde vervangers leveren niet hetzelfde als brood en zijn daarom geen volwaardige vervanger.

Brood ongezond? – Voedingsstoffen

Volkorenbrood of spelt brood heeft de voorkeur, daarom zullen we deze soorten als voorbeeld nemen. Brood is rijk aan de volgende voedingsstoffen:

  • Voedingsvezels
  • Jodium
  • B-vitamines

Het is erg lastig om wanneer u brood helemaal vermijd uit uw voedingspatroon, voldoende van al deze voedingsstoffen uit andere producten binnen te krijgen.

Brood ongezond? – Voedingsvezels

Volkorenbrood en spelt brood zijn rijk aan voedingsvezels. Volkoren knäckebröd komt goed in de richting van deze twee brood soorten wat betreft het aantal calorieën en voedingsvezels. Zo is 1 snee brood te vergelijken met 2 stuks volkoren knäckebröd.

Overige vervangers van brood zoals beschuit, ontbijtkoek en rijstwafels komen niet in de buurt als het gaat om de verhouding calorieën en voedingsvezels.

Brood ongezond? – Jodium

In brood wordt speciaal bakkerszout verwerkt. Aan dit bakkerszout wordt jodium toegevoegd omdat we via onze andere voeding niet zoveel jodium binnen krijgen. Aan de meeste soorten crackers en andere ‘vervangers’ voor brood wordt geen zout met extra jodium toegevoegd. Wanneer u dus helemaal geen brood meer zult eten kan een jodium tekort ontstaan.

Brood ongezond? – advies

Omdat brood belangrijke voedingsstoffen levert die we niet voldoende uit andere voedingsmiddelen kunnen halen is het niet verstandig om brood te vermijden uit uw voedingspatroon. Wel is het natuurlijk mogelijk om te variëren. Het eten van ontbijtgranen in de yoghurt of volkoren crackers kan natuurlijk prima. Probeer in ieder geval iedere dag 2-3 sneetjes brood te eten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *