Weet wat je eet

bewust-etenWeet wat je eet
We leven in de tijd van superfoods, foody’s en sporten. We zijn druk bezig met het nastreven van een gezonde levensstijl. Althans, dat willen we. Het lukt lang niet altijd. Je hoeft ook echt niet ineens alleen maar superfoods te gaan eten. Dit wordt juist een beetje overschat. Toch is het wel belangrijk om bewust te eten. Je moet goed zorgen voor je lichaam. Natuurlijk kan het ene lichaam meer aan dan het andere lichaam en werkt ieders spijsvertering en vetverbranding anders. Waar de één makkelijk 3 cheeseburgers naar binnen werkt zonder ook maar een grammetje aan te komen, komt de ander alleen al een kilo aan door er naar te kijken. Veel mensen zijn bezig met voeding om af te vallen of om juist aan te komen. Iedereen wil lekker genieten van het eten en lekker tafelen met vrienden en familie. Het is daarom goed om bewust om te gaan met je eten.

Recepten
Het is lastig om altijd rekening te houden met het eten. Vaak zijn recepten lastig om te maken en moet je er heel veel voor in huis hebben. Gezond eten moet niet iets tijdelijks zijn, maar het moet een levensstijl worden. Wees niet bang, je mag echt af en toe nog wel een frietje of een bakje chips of die heerlijke chocoladereep. Als je over het algemeen maar gezond eet. Zuidzorg is een instelling die je helpt met bewust eten. Op www.zuidzorg.nl vind je informatie over hoe ze jou kunnen helpen en je vindt er veel recepten. Je hoeft geen culinair hoogstaand wonder te zijn. De recepten zijn makkelijk te bereiden en vaak ook snel klaar. Het is belangrijk dat je voldoende voedingsstoffen binnen krijgt. Je kunt de voedselpiramide erbij houden. Eet een product uit elke laag. Zo weet je wat je dagelijks nodig hebt. Hoe groter de laag, hoe meer je ervan mag hebben. De onderste laag bestaat uit water. Dit mag je dus veel nuttigen. Het water wordt gevolgd door brood, aardappelen, graanproducten, deegwaren en peulvruchten. Vervolgens komt de groente en het fruit. Daarna het vlees, vis, gevogelte en zuivelproducten. De een-na-laatste laag bestaat uit boter, olie of andere bereidingsvetten en de laatste laag zijn alle ongezonde dingen zoals koekjes, gebak, chips en chocolade.

Tips
Voordat je gaat eten moet je je lichaam voorbereiden. Haal een paar keer diep adem en laat je lichaam ontspannen. Dit helpt bij de vertering van je voedsel. Verder zijn de volgende tips goed om toe te passen:
– Eet niet gehaast, maar neem de tijd voor je eten.
– Ga het niet naar binnen schrokken in grote happen, maar neem juist kleine hapjes en kauw daar goed op. Zorg dat je speeksel vermengt met het voedsel.
– Neem het eten goed in je op. Probeer de smaak goed te proeven, let op de textuur en de geur.
– Drink zo weinig mogelijk voor, tijdens en na het eten. Dit verdunt de spijsverteringssappen. Neem een half glas water bij je eten en doe hier net zolang over als over het eten. Neem kleine slokjes en verdeel deze over de maaltijd.
– Gebruik zoveel mogelijk verse producten. Dit zorgt ervoor dat je bewust het eten klaar maakt en je besteedt er meer aandacht aan.

Zorg dus goed voor je lichaam en eet bewust. Lastig om dit alleen te doen? Schakel dan de hulp van een diëtiste in. Zij helpen je en leren je bewust om te gaan met voedsel en dus ook met je lichaam.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *