Eigen kruiden verbouwen

verse-kruidenWe krijgen dagelijks teveel zout binnen, namelijk bijna twee keer zoveel als de maximale aanbevolen hoeveelheid. De inname van teveel zout kan zorgen voor een te hoge bloeddruk en het vasthouden van vocht. Daarnaast kan het diverse andere en ernstige gezondheidsproblemen opleveren zoals hart- en vaatziekten, nierziekten en botontkalking. Een goed idee dus om de zoutinname te minderen en het eten te gaan kruiden met je eigen verse kruiden!

Welk soort kruiden kun je het beste verbouwen?
Je kunt het beste beginnen met het verbouwen van kruiden die je zelf veel gebruikt en die ik veel verschillende gerechten gebruikt kunnen worden. Zo is Bieslook een kruid die veel gegeten wordt en gemakkelijk te verbouwen is. Daarnaast worden peterselie, basilicum, koriander en tijm  regelmatig gebruikt om gerechten smaak te geven. In onderstaand overzicht ziet u waar u de kruiden voor kunt gebruiken.

Bieslook → bieslook is het lekkerste om rauw te eten. Meestal wordt bieslook daarom ook pas aan het eind van de bereiding van een gerecht toegevoegd. Bieslook smaakt lekker in salades, ei gerechten, soepen en sauzen.

Peterselie → peterselie kan zowel in warme als koude gerechten gebruikt worden. Peterselie is een smaakmaker voor soepen, sauzen, kruidenboters, in marinades en dressings, vlees- en visgerechten en andere hartige gerechten.

Basilicum → basilicum wordt veel gebruikt in de Italiaanse keuken. Basilicum wordt voornamelijk gebruikt om pesto van te maken en in tomaat- en kaasgerechten. Verse basilicum kan ook aan het eind van de bereiding over hartige gerechten worden gestrooid zoals vleesgerechten en pastagerechten.

Koriander → koriander wordt veel gebruikt in Aziatische gerechten. Koriander kan bijvoorbeeld worden gebruikt in soepen, sauzen, marinades en koolgerechten.

Tijm → tijm smaakt heerlijk bij gegrilde vlees of vis. Tijm smaakt ook lekker in soepen, sauzen, aardappelgerechten en groenten. Tijm kan gemakkelijk mee verwarmt worden.

Hoe verbouw je kruiden het beste?
Kruiden kun je goed bij elkaar verbouwen in een stukje ‘kruidentuin’ of een leuke kruidenbak. Kruiden groeien goed wanneer deze veel zonlicht en voldoende water krijgen. Sommige kruiden zullen jaren meegaan en anderen zullen sneller vergaan. Zo is basilicum bijvoorbeeld erg gevoelig voor temperatuursverschillen. Informeer bij een tuincentrum naar tips en adviezen voor het verbouwen van de kruiden die jij hebt uitgekozen. Kruidenplantjes uit de supermarkt houden het over het algemeen minder lang vol, daarom adviseren wij deze bij een tuincentrum te kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *