Teff – een echt superfood!

teffTeff wordt steeds bekender. Doordat het veel goede stoffen bevat is het een echt superfood. In dit artikel lees je wat teff precies is en hoe het kan bijdragen aan je gezondheid.

Wat is teff?
Teff is een grasachtig gewas afkomstig uit Abessynië. Het staat ook wel bekend als liefdesgras omdat het 160 cm hoog kan worden en daarmee een discrete ontmoetingsplek vormt voor liefdesparen. Het gewas geeft een zeer kleine korrel. 150 korrels teff staan gelijk aan het gewicht van één graankorrel. Wel geeft een halm in gewicht net zo veel korrels als tarwe.

Is teff glutenvrij?
Ongeveer 2% van de West-Europese bevolking heeft een vorm van glutenintollerantie. Op veel websites zul je lezen dat teff glutenvrij is. Dit klopt echter niet helemaal. Teff bevat alleen de gluteninefractie en niet de gliadinefractie. Alleen deze laatste is schadelijk voor mensen met coeliakie. Teff kan dus gewoon door mensen met een glutenintolerantie gegeten worden.

Voedingswaarde van teff
Naast een grote hoeveelheid calcium bevat teff nog een groot aantal gezonde voedingsstoffen zoals fosfor, magnesium, aluminium, ijzer, koper, zink, boor en barium. Ook is teff rijk aan eiwitten en vezels en bevat het alle 8 essentiële aminozuren. Wel is het gehalte aan koolhydraten naar verhouding erg hoog.

Afvallen met teff
Onder mensen die af willen vallen is teffbrood erg populair. Teffbrood bevat maar 60% van de kilocalorieën van gewoon brood. Het geeft je langer een vol gevoel waardoor je minder snel naar ongezonde tussendoortjes grijpt. Ook helpen de voedingsstoffen in teff je om sneller vet te verbranden. Teff wordt door veel sporters gebruikt. Het hoge ijzergehalte vergroten het uithoudingsvermogen en daarmee de sportprestaties.

Om af te vallen hoef je echter niet al je brood te vervangen voor teffbrood. Vooral een gevarieerde voeding is belangrijk. Wissel gewoon brood dus af met teffbrood als je dat lekker vindt.

Wat gebruik je teff in?
Teff is zeer geschikt om brood van te bakken. Je kunt er ook andere meelproducten van maken zoals pannenkoeken, pizzza’s, muffins en taart.

Een recept voor teffbrood

Ingrediënten: 225 gram teffmeel, 7 gram droge gist, 3 eieren, 200ml lauw water, 30 gram gesmolten kokosvet, 100 gram fijngemalen walnoten, 40 gram amandelen, 6 gram zout.

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Meng het teffmeel en de gist goed.
  • Voeg het water toe, goed mengen.
  • Voeg het zout, de eieren, amandelen en noten toe.
  • Goed mengen met een mixer en 10 minuten laten staan.
  • Vet een cakevorm in met kokosvet en verdeel het beslag hierin.
  • Bak het brood 50 minuten in de oven.

Variatietip: de walnoten en amandelen kun je vervangen voor goji bessen, rozijnen, banaan en/of appel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *