Superfoods van 2016
Gezond voedsel wordt steeds populairder. Superfoods zijn een trend! Hierdoor maken wij Nederlanders kennis met veel nieuwe producten en ingrediënten. We lichten een aantal van deze producten uit die we in 2016 zeker meer zullen zien.
Zeewier
Zeewier bevat veel mineralen en nutriënten. Hierdoor is het zeer gezond voor de darmen. Ook helpt het goed om af te vallen omdat het zorgt voor een langer verzadigd gevoel. Lees meer over de gezondheidsvoordelen van zeewier.
Een aantal soorten zeewier:
- Arame is een vegetarisch alternatief voor gelatine en wordt daarom veel gebruikt in pudding.
- Dulse wordt veel gebruikt in soep of salades.
- Hijiki zit vol vezels en mineralen. Kook bijvoorbeeld een stoofpotje met Hijiki, zoete uien, wortel en rode peper.
- Kombu (kelp) kun je meekoken met soep of rijst om extra smaak toe te voegen.
- Laminaria helpt om je lichaam te ontgiften.
- Nori wordt vooral gebruikt om sushi rollen maar kan ook gevuld worden als wrap
- Wakame bevat veel omega-3 vetzuren. Voeg het toe in de soep of salade.
Avocado-olie
Avodaco-olie wordt geperst uit de pit van de avocado en bevat veel goede vetten. Deze vetten dragen bij aan de gezondheid van je hart en immuunsysteem en het maakt je huid soepel. De olie kun je gebruiken om in te bakken. Lees meer over de gezondheidsvoordelen van avocado-olie.
Gekiemde granen
De bereidingswijze van brood en andere producten van gekiemde granen hebben een hoger gehalte aan vitaminen. Het kiemen van de zaden zorgt er voor dat fytinezuur, die de opname van mineralen blokkeert, wordt afgebroken. Ook worden gluten afgebroken tot aminozuren. Hierdoor is het brood voedzamer, makkelijker verteerbaar en bevat het veel meer eiwitten en vitamines.
Teff
We kennen quinoa inmiddels. Teff is hier de opvolger van. Dit zaadje bevat veel calcium, ijzer en aminozuren. Je kunt het gebruiken in pizzadeeg, wafels, brood enz. Lees meer over de gezondheidsvoordelen van teff.
Zwarte rijst
Deze zwarte volkoren rijst zit vol eiwitten, ijzers, vitamine E en antioxidanten. Antioxidanten zijn goed voor je hart en bloedvaten omdat ze het slechte cholesterol in het bloed verminderen. Zwarte rijst kun je koken of gebruiken in cake, koekjes en als ontbijtgranen.
Zwarte bonen
Zwarte bonen zitten vol eiwitten, mineralen en vitaminen. Ze worden in veel vegetarische gerechten gebruikt. Ook kun je er heerlijke bonensoep van maken.
Paddenstoelen
Paddenstoelen zijn rijk aan vitamine D en B. Ze zijn goed voor het immuunsysteem en helpen allergieën voorkomen. Je kunt ze gebruiken ter vervanging van champignons in de soep of roerbakgroente.
Zoete aardappel
Deze zoet smakende aardappel is glutenvrij en zeer geschikt voor het Paleodieet. Bloem van deze aardappel kan gebruikt worden voor brood, koekjes, pannenkoeken en als bindmiddel in sausen en soep.
Koolrabi
Kookrabi zit vol vitamine C en vezels. Deze kook je of eet het rauw je in de salade of soep. Je kunt reepjes koolrabi ook als snack in een (gezond) sausje dippen.
Macawortel (Peruviaanse ginseng)
Macawortel is al erg populair in de fitnesswereld maar wordt ook steeds bekender onder de rest van Nederland. De wortel bevat een ruim aantal fytochemicaliën die een positieve werking hebben op het lichaam en met name de prostaat. Ook bevat de wortel veel eiwitten, vezels, ijzer, calcium, magnesium, jodium en kalium. Macawortel poeder kun je gebruiken om een shake of sportdrankje te maken.
Lees meer over Macawortel.
Natuurlijke zoetstoffen
Natuurlijke zoetstoffen zoals honing, agavesiroop, stevia, lucuma, yaconsiroop en kokosbloesemnectar worden gebruikt ter vervanging van suiker.
Teres major
Teres major is een vrij onbekend stukje vlees. Het is afkomstig van de schouder van een rund. Dit malse stukje vlees heeft de textuur van een stukje filet, maar dan goedkoper.
Dit was een korte samenvatting. Hou dit artikel en onze Facebookpagina in de gate want meer informatie en recepten met deze producten zullen we in de komende maanden op deze website toevoegen.
Leave a Reply