Recept gezonde groentetaart

gezonde groentetaartDe groentetaart en quiche zijn momenteel super populair! Ze zijn heerlijk en er is volop mee te variëren. Ook degene die niet gek is op groente lust dit wel verwerkt in een groentetaart of quiche! Dus ook voor de ‘slechte eters’ onder ons een groot succes! Maar is zo’n groentetaart of quiche wel zo gezond?

Een eenduidig antwoord daarop is er niet omdat iedere groentetaart of quiche weer anders is. Wat zeker is is dat de kant -en klare varianten veel vet, zout en calorieën bevatten. Bovendien zijn deze veel minder lekker dan een zelfgemaakte! Maak dus altijd lekker zelf een groentetaart of quiche.

Groentetaart met bladerdeeg
Veel groentetaarten of quiches worden gemaakt met bladerdeeg als basis, ook een enorme calorieënbom! Gebruik daarom geen bladerdeeg maar maak je deeg zelf!

Hieronder volgt een recept voor een gezonde groentetaart mét zelfgemaakte bodem!

Recept gezonde groentetaart
– 4 personen
– Hoofdgerecht

Ingrediënten gezonde groentetaart
200 gram amandelmeel
50 gram boekweitmeel
25 gram roomboter
2 eetlepels magere kwark
4 eieren
Peper en zout
3 takjes verse tijm

1 stronk broccoli
1 bakje champignons
1 rode ui
2 grote tomaten
2 teentjes knoflook
150 gram magere hamblokjes
150 gram magere spekreepjes
150 gram geraspte 30+ kaas
100 milliliter magere kookroom
scheutje olijfolie
peper en zout

Bereidingswijze gezonde groentetaart

Voorbereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.

Deeg maken
Maak allereerst het deeg voor de groentetaart. Meng de 2 soorten meel en een snufje zout met de magere kwark en de (in kleine blokjes gesneden) boter tot een kruimelig mengsel. Klop daarna de eieren los en voeg toe aan het mengsel. Voeg ook de tijmblaadjes toe. Kneed het mengsel totdat een grote deegbal ontstaat.

Tip: wanneer het deeg niet goed als een bal bij elkaar lijkt te komen, voeg dan een beetje koud water toe.

Is je deeg klaar? Wikkel dit dan in plastic folie en laat ongeveer een half uur in de koelkast rusten.

De vulling maken
Zolang het deeg aan rusten is heb je de tijd om de vulling te gaan maken.
Snijd de broccoli  roosjes en kook deze gedurende ongeveer 10 minuten. Snijd de champignons en ui aan stukjes en bak deze aan in een beetje olijfolie. Voeg ook de hamblokjes en spekreepjes toe en bak een paar minuten mee. Pers als laatste de teentjes knoflook uit in de pan en bak nog even kort mee en haal de pan vervolgens van het vuur.

Giet de broccoli roosjes af en voeg bij het mengsel en roer goed door elkaar heen. Voeg eventueel naar smaak nog wat zout en peper toe.

Deeg uitrollen
Pak na een half uur rusten de deegbal uit de koelkast en strooi wat bloem onder de deegrol en rol deze uit. Bekleed vervolgens de taartvorm of quichevorm met het deeg en verwijder het overtollige deeg (aan de randen) met een mesje.
Prik met een vork gaatjes in het deeg.

Afronding
Giet vervolgens het mengsel in de taartvorm of quichevorm. Giet hierover de magere kookroom en strooi de geraspte kaas eroverheen.

Zet de taartvorm of quichevorm gedurende ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden.

Eet smakelijk!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *