Recept appeltaart light – lekker en gezond

appeltaartHeerlijk af en toe een stukje taart of gebak. Appeltaart is wordt veel gegeten en is door bijna iedereen geliefd. Helaas is taart niet erg gezond, het zit vaak vol met vet en suiker en bevat daardoor veel calorieën. We hebben daarom nu een recept gemaakt voor een light appeltaart. Even lekker maar veel minder calorieën. We vervangen de boter door magere kwark en de suiker door vloeibare zoetstof en maken zo een heerlijke en gezonde appeltaart.

Ingrediënten voor ongeveer 10 porties
300 gram Bloem
6 grote Appels
100 gram Rozijnen
200 gram Magere kwark
14 ml Natrena zoetstof: chef vloeibaar
2 Eieren
2 theelepels Kaneel
1 mespunt Zout

Benodigdheden
1x Oven
1x Springvorm
1x Stuk bakpapier
1x Beslagkom
2x Roerlepel
2x Vershoudfolie
1x Snijplank
2x Kom
1x Snijmes
1x Theelepel
1x Mes
1x Lepel

Bereidingswijze
Verwarm als eerste de oven voor op 175 graden. Meng in een beslagkom de bloem, kwark, 1 ei, 10 milliliter Natrena (houdt 4 ml over voor over de appels) en zout goed door elkaar. Laat het deeg vervolgens afgedekt met vershoudfolie in de koelkast rusten.

Schil vervolgens de appels en snijd deze in partjes of blokjes (naar eigen keuze). Voeg de stukjes appel samen met de rozijnen en strooi hierover de kaneel en de overgebleven Natrena, mix het geheel goed door elkaar.

Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 3 delen. Voeg 2 delen weer samen en rol dit met een deegroller uit tot een ronde plak. Leg een stuk bakpapier in de springvorm en smeer de randen van de springvorm in met een beetje olijfolie. Bedek de bodem en de zijkanten met de plak deeg. Zorg goed dat er geen gaatjes en scheurtjes in het deeg zitten. Voeg vervolgens de appels en de rozijnen toe in de springvorm. Rol het overgebleven stuk deeg uit en maak hier reepjes van. Leg de reepjes afwisselend horizontaal en verticaal over elkaar heen. Klop een ei los en besmeer de appeltaart nog met het eimengsel.

Bak de taart op 175 graden 75-80 minuten in de oven. Laat de taart vervolgens 10 minuten afkoelen en snijd de randen los voordat je de springvorm verwijderd. Verwijderd vervolgens langzaam de springvorm en klaar is je eigengemaakte gezonde appeltaart.

Voedingswaarde per portie
Calorieën:         197 kcal
Koolhydraten:   43,7 gram
Eiwitten:            7,4 gram
Vetten:              1,5 gram
Vezels:               3 gram

* een gemiddeld stuk appeltaart met boter en suiker bevat 285 calorieën en ruim 11 gram vet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *