Miljoenen aan bruikbare medicijnen worden weggegooid

De hoeveelheid aan bruikbare medicijnen die apothekers weggooien is de afgelopen jaren alarmerend gestegen. Er wordt geschat dat de verspilling honderd miljoen euro kost. Apothekers moeten deze medicijnen weggooien.

RTL Nieuws vroeg de cijfers op van medicijnafval van farmaceuten. In 2009 werden er 94.000 kilo aan bruikbare bruikbare medicijnen weggegooid. In 2010 steeg dit aantal naar 121.000, en in 2011 werd er 156.000 kilo weggegooid. Dit zijn stijgingen van dertig procent per jaar!

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de afgelopen jaren geprobeerd om de verspilling tegen te gaan. Het ministerie heeft extra voorwaarden gesteld aan het voorschrijven van medicijnen, en heft honderdduizenden euro’s aan subsidie , voorlichtingscampagnes en bijeenkomsten gestoken.

Het heeft niet mogen baten.

Door middel van het sealen van verpakkingen wou Apothekersassistente Anja Visser uit Meerlo de verspilling tegengaan. Zij kon de verspilling niet meer aanzien. Recycling is een erg goede oplossing en zal op de lange termijn onoverkomelijk worden, ook voor farmaceuten. Het bleek een erg goede oplossing, en werd in de Tweede Kamer geprezen. Helaas is er weinig van terecht gekomen om dit voor alle medicijnen door te gaan voeren. Er is geen interesse in de oplossing. Ze had gedacht dat fabrikanten en zorgverzekeraars op de stoep zouden staan, maar er is geen interesse.

Volgens deskundigen investeren zorgverzekeraars en medicijnfabrikanten niet in oplossingen tegen de medicijnen verspilling. Ze voelen zich daar uiteindelijk niet verantwoordelijk voor. Uit een reactie van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat het ministerie niet vindt dat de oplossing bij de overheid vandaan moeten komen.

Ze vinden dat artsen het voorschrijf gedrag op korte termijn moeten aanpassen. Hierdoor zal de verspilling tegen worden gegaan. De PvdA wil dat minister Schippers van Volksgezondheid zelf initiatief gaat nemen over de medicijnen verspilling kwestie. De minister moet volgens Tweede Kamerlid Lea Bouwmeester met apothekers, zorgverzekeraars en medicijnenfabrikanten om tafel en bindende afspraken maken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *