Chemo tijdens zwangerschap geen gevaar voor ongeboren kind

Een behandeling met chemo- of radiotherapie tijdens de zwangerschap heeft geen nadelige gevolgen voor de gezondheid van het ongeboren kind. Onderzoekers van KU Leuven stellen dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap een kankerbehandeling hebben gehad het evengoed doen als kinderen die hier niet aan blootgesteld zijn.

129 kinderen van moeders die een kankerbehandeling hebben ondergaan tijdens de zwangerschap werden onderzocht. Hun ontwikkeling werd vergeleken met die van kinderen die geboren zijn na dezelfde zwangerschapsduur uit moeders zonder kanker. De kinderen werden onderzocht op de kans op ziektes zoals astma, nood aan oorbuisjes en andere ingrepen. Ook hun hartfuncties werden getest en deze bleek heel normaal.

Uit deze resultaten kan geconcludeerd worden dat het niet nodig is een behandeling tegen kanker uit te stellen wanneer de vrouw zwanger is of voor een abortus te kiezen, zoals tot nu toe soms gedaan wordt. Het resultaat van het onderzoek is gepuliceerd in het New England Journal of Medicine.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *