Veganist worden?
De meningen over vlees en andere dierlijke producten zijn verdeeld. Veel mensen zijn dol op vlees en natuurlijk bevatten dierlijke producten zoals vlees, vis en eieren bepaalde voedingsstoffen die andere producten in mindere mate bevatten. Door dierlijke producten als vlees en vis te eten, lukt het je ook gemakkelijker om volwaardig te eten. Maar teveel vlees en andere dierlijke producten eten is ook weer niet goed voor de gezondheid. Dus waar ligt dan de grens? En wat nu als je geen vlees en vis wilt eten, of sterker nog: wat als je helemaal geen dierlijke producten wilt eten en gebruiken. Is veganist worden gezond? Is het iets voor jou? Wat doet het met je? Waarom zou je het doen? Alles over veganist worden lees je in dit artikel.
Wat is een veganist precies?
Een veganist is iemand die helemaal geen dierlijke producten gebruikt. Dus geen vlees, vis, eieren en dus ook geen honing eet. Daarnaast gebruikt een veganist ook geen andere dierlijke producten zoals leer en cosmetica waarin dierlijke producten zitten en/of zijn uitgetest op dieren.
Er zijn diverse soorten veganisten, ieder heeft weer zijn of haar eigen regels en normen en waarden.
Waarom veganist worden?
Mensen kunnen verschillende redenen hebben om veganist te worden. De meest voorkomende is om dieren vrij te laten. Daarnaast zweren sommigen erbij dat veganisme beter is voor de gezondheid. Ook voor een beter milieu of geloofsovertuiging kan gekozen worden veganist te worden. Daarnaast kan een ieder daar natuurlijk ook nog andere redenen voor hebben.
Is veganisme ongezond?
Veganist zijn is niet ongezond, het kan zelfs diverse gezondheidsvoordelen opleveren. Zo lopen veganisten en ook vegetariërs veel minder kans op een hoog cholesterol gehalte en daarbij ook op het ontstaan van hart -en vaatziekten. Daarnaast wordt het risico op diverse soorten kanker en Diabetes verkleint en zijn er maar weinig veganisten met overgewicht.
Het enige ‘probleem’ als veganist is dat je geen vitamine B12 uit je voeding kunt halen, dit komt namelijk alleen maar voor in dierlijke producten. Een tekort aan vitamine B12 kan onder andere leiden tot bloedarmoede en afwijkingen in het zenuwstelsel. Daarom slikken veganisten meestal vitamine B12 supplementen om zo toch de benodigde vitamine B12 binnen te krijgen.
Hoe ziet een voedingspatroon van een veganist eruit?
Een veganist eet dus alleen plantaardig voedsel. Toch hoeft een veganistisch eetpatroon er niet eens zo anders uit te zien dan een eetpatroon van een alleseter. Er zijn voldoende vervangende voedingsmiddelen voor dierlijke producten waarvan je zelfs dierlijke producten na kunt maken. Wat dacht je bijvoorbeeld van sojagehakt in plaats van rundergehakt? Kun je toch die lekkere lasagne maken alleen dan met ander gehakt.
In natuurvoedingswinkels zijn ook diverse kant -en klare producten speciaal voor veganisten te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een pak veganistische koekjes. Normaal gesproken wordt bijvoorbeeld ei en boter toegevoegd aan koekjes en kan dat dus ook niet door veganisten gegeten worden.
Uit eten als veganist?
Uit eten als veganist kan soms lastig zijn. Veel buitenlandse websites bieden diverse veganistische mogelijkheden. Een patatje halen bijvoorbeeld is ook goed mogelijk, bij een Turkse of Marokkaanse zaak wordt meestal in plantaardige olie gebakken, hier kun je dus prima een patatje halen. Een pizza bestellen kan ook prima, bestel een pizza met kruiden, groente en tomatensaus en laat de kaas achterwege.
Uit eten is dus als veganist iets ingewikkelder doordat je even goed moet uitzoeken waar je het beste terecht kunt, maar mogelijkheden zijn er zeker.
Leave a Reply