Midlife Crisis
Een Midlife Crisis wordt regelmatig als oorzaak gebruikt voor psychologische veranderingen op middelbare leeftijd. Maar wat is een Midlife Crisis nu eigenlijk precies? Krijgt iedereen hier mee te maken en heeft iedereen hier last van?
In onderstaand artikel zullen we dieper ingaan op het begrip Midlife Crisis en alle bijkomende symptomen en gevolgen ervan. Heeft u het idee dat u zich in een Midlife Crisis bevindt? Of vertonen personen om u heen wellicht symptomen van een Midlife Crisis? Dan is het zeker de moeite waard dit artikel door te lezen!
Midlife Crisis – wat is het precies?
Een Midlife Crisis is een begrip dat wordt gebruikt voor een verzameling van psychologische ontwikkelingen bij mensen met een leeftijd tussen de 35 en 50 jaar. Op deze middelbare leeftijd maken mensen veel veranderingen door, veel mensen twijfelen over zichzelf, over hun leven en ervaren een gevoel van onrust. In sommige gevallen leidt dit gevoel daadwerkelijk tot een crisis. Zo’n 20% van de mensen met dit soort gevoelens en gedachten beland in een zogenaamde crisis.
Midlife Crisis – symptomen
Bij een Midlife Crisis kunnen verschillende symptomen, gedachten en gevoelens optreden. Veelvoorkomende zijn:
- Veel bezig zijn met zelfreflectie
- Onrust over het bereiken van de helft van het leven
- Ontevreden over bereikte doelen in het leven
- Verveling in huidige leefsituatie
- Aandrang om (ingrijpende) wijzigingen in leefstijl toe te passen
- Willen vluchten uit het huidige leven en verantwoordelijkheden
- Zich jong willen voelen
- Aanschaf van dure, grote spullen
- Meer aandacht aan uiterlijk besteden
Dit zijn een aantal voorbeelden van symptomen van een Midlife Crisis. Deze zijn echter bij ieder persoon verschillend, er zijn nog veel meer mogelijkheden qua symptomen.
Midlife Crisis – wat gebeurd er met je?
Tijdens een Midlife Crisis kan iemand zich flink slecht voelen door alle negatieve gedachten en twijfels over het huidige leven. Een Midlife Crisis kan wel jaren duren. Gemiddeld duurt een Midlife Crisis bij een vrouw 1-5 jaar en bij een man 3-10 jaar.
Ongeveer 25% van alle Nederlanders komt terecht in een Midlife Crisis.
Tijdens een Midlife Crisis overheerst meestal het gevoel van willen vluchten uit het huidige leven waarover twijfels en onrust bestaan. Dit is echter niet de juiste oplossing! Velen die drastische veranderingen aanbrengen in hun leven komen er na verloop van tijd toch achter dat vluchten niet de oplossing was. Het is echt van belang dat de problemen waarmee iemand kampt worden aangepakt en worden besproken.
Midlife Crisis – behandeling
Een speciale behandeling voor een Midlife Crisis is er niet echt. Wat erg belangrijk is is om met je omgeving te blijven communiceren over je gevoelens en gedachten en zelf te blijven zoeken naar oplossingen. De hulp van een psycholoog of andere onafhankelijke hulpverlener kan helpen.
Een Midlife Crisis voorkomen is lastig. Wat wel kan helpen is om zo nu en dan stil te staan bij het leven en jezelf af te vragen of je gelukkig bent met het leven dat je leeft en wat je eventueel nog kunt doen om je leven te verbeteren.
Leave a Reply