Kalium: het bloeddrukverlagende mineraal
Iedereen heeft er wel eens van gehoord: kalium. Maar wat is kalium nou precies? Waar zit het in? Hoeveel heeft u er dagelijks van nodig en kunt u er teveel van binnenkrijgen?
Kalium, dat spul wat we kennen van de banaan maar zit in nog zo veel meer lekkere producten en heeft ontzettend veel voordelen. Kalium is een mineraal. Kalium zorgt voor een goede werking van de spieren en zenuwstelsel. Het komt voornamelijk voor in groente, fruit en aardappelen. Het komt vooral voor in “groene” groenten zoals broccoli, spinazie. Wanneer u genoeg van deze voedingsmiddelen in uw eetpatroon verwerkt en tegelijk niet te veel zout eet heeft u het beste van beide werelden en zal u optimaal profiteren van alle voordelen.
Een tekort aan kalium kan ontstaan naar hevig braken, ernstige diarree en door het gebruik van plaspillen. Misselijkheid, lusteloosheid, verminderde eetlust, verzwakte spieren zijn symptomen waaraan u een tekort aan kalium kunt herkennen. Bij een kaliumtekort is het belangrijk om kaliumtabletten te gebruiken. Het eten van aardappelen, groente en fruit kan al een oplossing zijn. Teveel kalium opnemen via voeding is bijna onmogelijk. De nieren zijn prima in staat om de hoeveelheid kalium constant te houden in het lichaam.
In Amerika adviseert men per dag 4700 mg te nuttigen. In Nederland is er nog geen richtlijn die bepaalt hoeveel kalium we per dag zouden moeten innemen. In één aardappel zit ongeveer 794mg kalium. Zo heb een beetje een idee hoeveel 4700 mg is. Overigens kan het mineraal verloren gaan als groenten en aardappelen in te veel water worden gekookt.
Een te hoog of juist te laag kaliumgehalte kan voor klachten zorgen. Een te laag gehalte in het bloed kan veroorzaakt worden door klachten in het maagdarmkanaal. Bij mensen die teveel insuline spuiten kan de kaliumspiegel flink dalen. Als u een te hoog kaliumgehalte hebt spreken we van hyperkaliëmie. Bijvoorbeeld bepaalde nieraandoeningen kunnen zorgen voor een hoge hoeveelheid kalium in het bloed. Dat kan leiden tot te grote puls overdracht in de hartspiercellen en zo leiden tot hartritmestoornissen of zelfs een hartstilstand.
10 dingen die u niet wist over kalium:
- U heeft 4700 mg kalium nodig per dag.
- Kalium beschermt uw hart, beschermt tegen botverlies, verlaagt de bloeddruk en beschermt uw hersenen.
- Door buitensporig vochtverlies kunt u een kaliumtekort oplopen.
- Symptomen van een kaliumtekort zijn spierzwakte, spierkrampen, verwarring, prikkelbaarheid en vermoeidheid.
- In dieetzout is natrium voor een groot deel vervangen door kalium.
- Verreweg het grootste aantal doden door een tekort aan kalium ontstaan in Amerika, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en een aantal andere westerse landen.
- Kalium zit in veel verschillende voedingsmiddelen dus daarom is ernstige tekortkoming zeldzaam.
- Wanneer u een kater hebt, heeft u vaak last van kaliumtekort.
- Kalium is het achtst meest voorkomende mineraal in de atmosfeer.
- Als aardappels en groente worden gekocht in veel water, kan kalium verloren gaan.
Kalium zit voornamelijk in groente en fruit, aardappelen en vlees, maar ook in brood, melk en noten.
Kalium is een mineraal dat betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk in het lichaam. Kalium heeft daarbij een positief effect op de bloeddruk omdat het het bloeddrukverhogend effect van natrium tegenwerkt.
Leave a Reply