Wat te doen als je te dun bent?

PortiegroottesAls we het over een gezond gewicht hebben dan denkt men vaak aan afvallen maar voor sommige mensen gaat het over aankomen. Krijg je vaak opmerkingen waarom je niet wat meer eet, maar eet je ondertussen alles wat los en vast zit? Hier zijn tips om wat aan te komen.

Oorzaak

Bij ondergewicht weeg je eigenlijk te weinig voor je lengte/leeftijd. Er zijn verschillende oorzaken. Het kan zijn dat je langdurig te weinig hebt gegeten. Of het kan komen door ziekte of een periode met veel stress. Het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen zodat je het gewichtsverlies kan beperken, soms kan een gesprek met de dokter of een specialist hier voor duidelijkheid zorgen. Het kan overigens ook gewoon in je bouw zitten, aan je genen verander je niets.

Onzekerheid

Het mag dan wel een schoonheidsideaal zijn om mooi slank te zijn voor velen kan het te-dun-zijn voor onzekerheid zorgen. Vrouwen voelen zich minder vrouwelijk en missen de ronde vormen waar ze naar verlangen. Voor mannen is het ook frustrerend als zij er op hun dertigste nog steeds uit zien alsof zij net een groeispurt hebben gehad.

Gezond aankomen

Als je wilt aankomen is het belangrijk om met een gezond eetpatroon te beginnen. Van een Mac Donalds dieet kom je waarschijnlijk wel aan maar dit is een aanslag op je lichaam. Kies er voor om gevarieerd te eten volgens de schijf van 5. Vermijd light producten, kies voor de volle producten. Verdeel het eten goed over de dag zodat je niet in een keer vol zit. Het is goed om 3 maaltijden en 3 tussendoortjes aan te houden. Probeer om stap voor stap wat meer te eten. Eet rustig en kauw goed. Als drinken kan je er voor kiezen om wat meer zuiveldranken en smoothies te nemen zo krijg je gemakkelijk wat extra eiwit en calorieën binnen.

Bewegen

Stop niet met bewegen. Bewegen is goed voor een positief humeur en zorgt voor een gezonde stofwisseling. Denk je dat je te dun bent omdat je teveel hebt gesport? Probeer dan wat sport-sessies te schrappen.

Eetprobleem

Heb je moeite met eten of helemaal geen trek en houdt dit aan voor een langere periode? Dan is het wellicht verstandig om naar de dokter te gaan of als je dat te moeilijk vindt kun je er eerst eens met iemand over te praten in je eigen omgeving.

Stimulerende voedingsmiddelen

Heb je last van verminderde trek probeer dan het volgende: Frisse gerechten stimuleren vaak de eetlust, neem bijvoorbeeld fruit of een glas sap. Een kopje bouillon soep kan ook wonderen doen om de trek op gang te brengen. Probeer eten leuk te maken door eens een nieuw gerecht uit te proberen of de tafel helemaal speciaal aan te kleden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *