Tips als je geen groente en fruit lust

geen groente en fruit lusten200x200Veel kinderen hebben er last van: ze ‘lusten’ geen groente en fruit. Veel ouders zullen zich hier kwaad over gemaakt hebben. Voor veel kinderen is het alleen maar een spelletje en hebben zij gewoon liever een snoepje dan een bord met groenten. Maar wat nu als je zelf volwassen bent en geen groente en fruit lust, of dit nauwelijks lust. Zit het ‘tussen je oren’? Wat de reden ook is, het is en blijft vervelend want groente en fruit horen nu eenmaal bij een gezond eetpatroon. En hoewel je je best prima kunt voelen zonder dat je groente en fruit eet, uiteindelijk kan het op latere leeftijd voor problemen voor je gezondheid zorgen.

Dus eet je tekort groente en fruit? Doe er dan iets aan!

Oorzaak voor het niet lusten van groente en fruit
Een van de veelvoorkomende oorzaken voor het niet lusten of niet lekker vinden van groente en fruit is het niet voldoende eten van groente en fruit in de jeugd. Als kind is het belangrijk om smaak te ontwikkelen en veel nieuwe dingen uit te proberen. Natuurlijk zul je niet altijd alles even lekker vinden maar wie veel probeert en veel ‘moet’ eten zal later een aanzienlijk minder probleem hebben met groente en fruit eten.

Veel ouders geven toe aan hun kinderen en laten kinderen iets anders eten dan groente of fruit of maken alleen die paar soorten groente en fruit klaar die hun kinderen wel lusten. Hier gaat het vaak mis. De smaakontwikkeling op jonge leeftijd is van groot belang!

Natuurlijk kan het ook andere oorzaken hebben, de aard is in ieder geval vaak psychisch.

Tips als je geen groente en fruit lust
De volgen er nu een aantal nuttige tips om toch (meer) groente en fruit te kunnen eten…

1. Smoothies
Smoothies zijn tegenwoordig erg populair. Doe een aantal gezonde ingrediënten, waaronder vaak fruit en groente en vaak een vloeistof, in een blender en je mixed een heerlijke smoothie in een handomdraai. Smoothies zijn vloeibaar en de combinatie van verschillende ingrediënten geven vaak een heerlijke smaak als een soort vruchtensap/groentesap.

Het leuke aan smoothies is dat je er volop mee kunt variëren, het internet staat vol met talloze recepten voor de lekkerste en gezondste smoothies.

2. Verwerk groente in gerechten
Wanneer je niet van groente houdt moet je natuurlijk niet denken aan een bord met groente, aardappelen en een stukje vlees. Een manier waarop de groente(smaak) veel minder aanwezig is, is in een gerecht. Verwerk kleine stukjes groente bijvoorbeeld in een pastasaus of maak een ovenschotel met fijngesneden groenten.

3. Soep
Soep kun je uit een pakje of blik halen maar ook heel eenvoudig zelf maken. In een soep kun je veel verse groente verwerken. Je kunt de soep vervolgens helemaal pureren (zoals bij een smoothie) zodat je er geen erg meer in hebt dat er zoveel groente in zit!

4. Fruit door zuivel
Kleine fruitstukjes of een puree van (diverse soorten) fruit kun je heel goed door zuivelproducten zoals yoghurt, kwark en vla mengen. Zo is of de structuur en smaak of alleen de smaak van fruit minder heftig aanwezig.

5. Groente als snack
Veel mensen hebben moeite met gekookte groente maar vinden rauw veel lekkerder. Lust je geen warme groente bij je diner? Dan kun je als tussendoortje/snack ook groente eten met bijvoorbeeld een lekker dipsausje. Komkommer, snoeptomaat, bleekselderij en wortel zijn voorbeelden van groenten die prima als snack kunnen.

6. Op brood
Fruit kan ook op brood als broodbeleg, misschien vindt je het zo wel lekker? Ook kun je rauwkost als sla, komkommer, tomaat en augurk op brood doen, heerlijk bovenop bijvoorbeeld een stukje kaas, kip of ham.

7. Andere bereidingswijze
Probeer eens een andere bereidingswijze voor groenten. Je kunt veel groente soorten bijvoorbeeld prima wokken met bijvoorbeeld wat uitjes, knoflook en andere kruiden.

Wat als bovenstaande tips niet werken?
Als bovenstaande tips niet werken kun je 2 dingen doen.

1. Oefenen, proberen, oefenen, proberen..
De eerste manier is door keer op keer nieuwe dingen uit te proberen en dan gewoon een klein stukje van iets te nemen. Stop niet na 1 keer als je iets niet lekker vindt maar probeer het keer op keer (wel op andere momenten/dagen) weer. Uiteindelijk kan dit een manier zijn om toch dingen te leren eten!

2. Therapie
Soms ligt de oorzaak van je probleem zo diep dat je er zelf niet uit kunt komen. Er bestaan veel verschillende soorten therapie die je kunnen helpen om weer gezond te gaan eten. Na een gesprek met de huisarts kun je doorverwezen worden.

Veel succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *