Stoppen met roken zonder aan te komen

Je hebt de stap gezet naar een gezonder leven. Gezonder eten en meer bewegen. Maar bij een gezonder lever hoort ook het stoppen met ongezonde gewoontes zoals roken.

Stoppen met rokenNicotineverslaving
Roken is een hardnekkige verslaving van de hersenen waarbij het lichaam signaleert dat het de verslavende stof nicotine nodig heeft. Nicotine is de grootste oorzaak van de verslavende en verdovende werking van roken. Door een sigaret te roken komt nicotine via de longen het lichaam binnen. Nicotine geeft het prettige gevoel waardoor je gemanipuleerd wordt om telkens weer een nieuwe sigaret op te steken. Een hardnekkige verslaving treed op bij langdurig gebruik, omdat een fysieke afhankelijkheid van de stof wordt ontwikkeld.

Wanneer er gestopt wordt met de inname van nicotine treden er ontwenningsverschijnselen op. De hersenen bevatten receptoren die gevoelig zijn voor nicotine. Bij onderwerping aan nicotine aan deze receptoren vragen de hersenen om meer nicotine.

Stoppen met roken
Stoppen met roken is dus het negeren van de signalen va de receptoren. Als er lang gestopt is, houden de receptoren op met het vragen naar nicotine. Op het moment dat de stopper weer een sigaret opsteekt, gaan de receptoren weer om nicotine vragen. Stoppen met roken vereist veel wilskracht. Het is een verandering in gedrag, waarbij veel ondersteuning gebruikt kan worden.

Wil je stoppen? Bepaal dan een stopdatum. Kies een goede dag om te stoppen. Het is moeilijker om te stoppen op gelegenheden of omstandigheden waarin veel wordt gerookt.

Gebruik alles wat voorhanden is om te stoppen. Gebruik de omgeving, zoals een maatje om samen mee te stoppen, of vrienden om te praten over het stoppen. Gooi alles wat met roken te maken heeft weg, zoals pakjes sigaretten en shag, aanstekers, asbakken en ruim het “rookhoekje” op. Maak een vervangende activiteit, zoals het eten van een gezond product en sporten.

Voordelen van het stoppen met roken.
De voordelen van stoppen met roken wegen veel zwaarder dan de voordelen van nicotine.

  • Gezonder lichaam. Minder kans op hart- en vaatziekten en kanker.
  • Meer energie en een betere conditie
  • Wittere tanden en een frisse adem
  • Betere en mooiere huid
  • Bespaar veel geld

Tips om niet aan te komen tijdens het stoppen met roken:
Tip 1: Wandelen
Ga na het eten een rondje om. Veel rokers steken na het eten een sigaret op. Door een rondje te gaan wandelen vul je dit punt van de dag op met een andere bezigheid. Daarbij is wandelen erg goed voor je gezondheid.

Tip 2: van uitstel komt afstel
Wanneer je trek krijgt in iets lekkers, stel dit dan 10 minuten uit. Je zult zien, na 10 minuten denk je er niet meer aan.

Tip 3: Rookblok
Gebruik een middel zoals Rookblok. Dit natuurlijke middel onderdrukt de negatieve bijwerkingen van het stoppen met roken. Ook je verhoogde eetlust zal onderdrukt worden.

Middelen om te stoppen met roken
Er zijn verschillende producten op de markt die je helpen te stoppen met roken. Zo zijn er o.a. nicotinepleisters en nicotinekauwgom. Met deze producten wordt de hoeveelheid nicotine langzaam afgebouwd. De receptoren worden echter nog wel gevoed met nicotine waardoor deze ook zullen blijven vragen. Afbouwen heeft dus niet veel zin.

Er zijn ook natuurlijke producten die de trek in een sigaret en de ontwenningsverschijnselen van nicotine verminderen. Het verlangen naar een sigaret wordt onderdrukt zonder nicotine en andere schadelijke stoffen binnen te krijgen. Het stoppen zal gemakkelijker en sneller gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *