Slank worden en blijven

Slank zijn is gezonder dan dik zijn. Het is natuurlijk wel vooropgesteld dat de aanpak waarop je ervoor zorgt dat je slank wordt en blijft ook gezond is. Vandaar dat we in dit item meerdere tips geven om te diëten op een gezonde manier.

Een gemiddelde westers persoon heeft vijftien procent lichaamsvet, en wordt daarmee niet dik gevonden. Veel mensen worden dikker naarmate ze ouder beginnen te worden. De oorzaak hiervan is dat het metabolisme na het vijfentwintigste tot dertigste levensjaar elk jaar 10 calorieën minder gaat gebruiken. Een persoon die zijn leefwijze niet wijzigt zal tussen zijn dertigste en veertigste 8 kilo zwaarder worden. Een volwassen persoon heeft door het drukke en gehaaste leven de neiging veel minder te gaan bewegen dan in de jeugd werd gedaan.

Dit patroon van minder bewegen is echt te doorbreken. We kunnen zelf zorgen voor meer lichaamsbeweging. Als dit gecombineerd wordt met een uitgebalanceerd voedingspatroon zal het gewicht teruglopen naar een aanvaardbaar niveau en daar ook blijven. Ieder persoon moet uiteindelijk wel voor zichzelf uitmaken hoe slank “slank genoeg” is. Zodra de gezondheid in het geding komt omdat het vetniveau de gebruikelijke niveaus overschrijdt is het verstandig om de levensstijl aan te passen en gewicht te gaan verliezen. Er zijn zoveel lichamelijke ongemakken met overgewicht gemoeid!

Voor personen die af willen vallen hebben we de volgende tips:

  1. Met behulp van een voedingsmiddelentabel kun je uitrekenen hoeveel calorieën je binnenkrijgt. Hierdoor weet je precies wat je dagelijks binnenkrijgt. Tel de alcohol mee in de caloriescore. Alle alcoholhoudende dranken leveren lege calorieën. Drink bij voorkeur geen alcohol of verminder de inname.
  2. Vermijd dat je honger krijgt. Proberen om niet te eten is erg ongezond voor het lichaam en de geest. Een lichaam raakt dan uitgehongerd. Op een gegeven moment zul je onvermijdelijk het voedingsstoffen tekort compenseren door aan het bunkeren te slaan. Sla geen maaltijden over. Het beste is om 5 tot 6 keer op een dag te eten en het lichaam constant kleine maaltijden te geven. Eet zodra je honger krijgt iets klein waar je je maag mee vult maar geen calorieën binnen van krijgt. Een appel of een salade zijn goede voorbeelden hiervan.
  3. Eet flink veel groenten die energie-arm zijn maar wel de honger stillen en je maag opvullen. Een salade als voorgerecht zorgt ervoor dat je je niet zo gauw overeet.
  4. Suiker jaagt de bloedsuikerspiegel op en neer. Beperk het suikergebruik zoveel als mogelijk. Ze leveren geen voedingsstoffen maar wel veel calorieën. Suikerblok is het eerste middel op de Nederlandse markt dat aantoonbaar het verlangen naar suiker en zoetigheid onderdrukt.
  5. Bederf je voedsel niet met vette toevoegingen. Vlees wordt bijvoorbeeld onnodig energierijker door het te braden en frituren. Doe geen mayonaise bij de aardappelen. Salades kunnen geruïneerd worden met een schep vette slasaus.
  6. Kauw langzaam en eet rustig. Neem de tijd om te eten en te genieten van het voedsel. Geef het lichaam de kans om een signaal te geven als de honger is gestild.
  7. Zodra er met gewichten wordt getraind wordt je je meer bewust van je eigen lichaam. Veel mensen die een sport oppakken voelen zich fitter dan ze zich ooit hebben gevoeld, en worden zelfs fanatiek erin, omdat de resultaten die ermee geboekt worden veel voldoening geven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *