Variatie en onbewerkte producten in nieuwe Schijf van Vijf

Dinsdag heeft het Voedingscentrum een nieuwe versie van de Schijf van Vijf gepresenteerd. Dit nieuwe voedingsadvies is gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten. Op het oude model uit 2004 was veel kritiek omdat deze niet meer zou aansluiten op de huidige kennis.

De nieuwe versie van de Schijf van Vijf is vooral gericht op variatie. Zo is de groep met groente en fruit uitgebreid met noten en peulvruchten. Yoghurt, eieren en koffie zijn nieuw toegevoegd en het gedeelte vleesproducten is verkleind. De hoeveelheid koolhydraatrijke producten zoals brood en aardappelen blijven gelijk.

Nieuw advies
Schijf_van_VijfDe Schijf van Vijf wordt verdeeld in de groepen ‘Groente en fruit’, ‘Smeer- en bereidingsvetten’, ‘Vis peulvruchten, vlees, ei, zuivel en noten’, ‘Brood, graanproducten en aardappelen’, en ‘Dranken’.
Aangeraden wordt om niet te veel producten buiten de Schijf van Vijf te eten. Deze bevatten over het algemeen veel suikers, zout of verzadigde vetten. Met mate kunnen snoep, snacks, koek, sauzen, vleeswaren, sappen en zoet beleg wel gegeten worden.

 

Wanneer je eet volgens de Schijf van Vijf zul je genoeg vitamines, mineralen, eiwitten, koolhydraten, vetten en vezels binnen krijgen. Ook zal de kans op ziekten zoals hart- en vaatziekten en kanker verkleinen.

In de praktijk
Uit onderzoek is blijkt dat veel Nederlanders niet aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voeding (ADH) komen. 22% eet dagelijks geen 200 gram groente. Ook lukt het 44% niet om dagelijks twee stuks fruit te eten. 44% van de Nederlanders eet minder dan één keer in de week vis en 75% eet minder dan de zes geadviseerde boterhammen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *