Natuurlijke geneeswijzen deel 3 : tandbederf

Het gebit speelt een beduidende rol in het spijsverteringsproces. Het kauwen is de eerste stap in een opeenvolging van behandelingen die resulteren in de opname van voedingstoffen in het bloed.
De glazuur laag bedekt de tanden zodat deze worden beschermt tegen bacteriën. Normaal is de glazuur laag hard genoeg zodat de bacteriën zich er niet een weg doorheen kunnen banen.

Een slechte verzorging van de tanden en het tandvlees kan ervoor zorgen dat de glazuurlaag wordt aangetast, en er zo bacteriën zich kunnen vestigen.

Tandbederf is de meest voorkomende infectie in de wereld. Maar liefst 95% van de wereldbevolking leidt hieraan.

Aan de grens van het tandvlees en tussen tanden en kiezen blijft vaak na het eten voedselresten zitten. Vooral suiker blijft op de tanden plakken. Tandplak vormt zich doordat deze voedselresten tezamen met bacteriën zich gaan combineren. De bacteriën die tandbederf veroorzaken bevinden zich overal in de mond. Iedereen heeft deze bacteriën in meerdere of mindere mate in zijn mond.

Het tandplak tast het tandglazuur aan, waardoor er gaatjes in het glazuur ontstaan. Via het gaatje in het glazuur dringen bacteriën de tanden binnen. De tanden hebben een afweermechanisme maar bij lange en herhaaldelijke zuuraanvallen (door grote consumptie van suiker) is deze gebrekkig. Meestal is tandbederf in de allereerste fase geheel pijnloos. Zodra het tand verrottingsproces de zenuw bereikt kan de pijn constant worden.

De etterplaatsen die ontstaan door de ontsteking veroorzaken vaak ernstige en pijnlijke aandoeningen. Meestal wordt deze pijn beschreven als een kloppende pijn. Deze pijn is zo ernstig dat pijnstilling zeer welkom is. Wanneer pijnstillers de pijn niet meer kunnen verzachten zal de zenuw verwijderd moeten worden. Het verwijderen van de zenuw wordt ‘zenuwbehandeling’ of een ‘wortelkanaalbehandeling’ genoemd. De tandzenuw zal afsterven als de zenuw niet tijdig wordt verwijderd. Vandaar dat er geregeld naar de tandarts moet worden gegaan.

Een goede mondverzorging is van belang voor een frisse adem, een gezond gebit en een juist bacterieel evenwicht in de mond. Volwaardig natuurlijke voedingsmiddelen die tandplak voorkomen, het gebit in goede conditie houden en het glazuur sterker maken zijn:

  • Mineraal opname met name kalk, zijn nodig voor een gezond en sterk gebit.
  • Vitamine D
  • Fluor : roggebrood en volkorenbrood
  • Calcium versterkt een zwak glazuur.

Na elke maaltijd een appel eten is niet allen gezond voor het lichaam, maar ook helpt het om het tandglazuur in goede conditie te houden. Het appelzuur reinigt het gebit en beïnvloed de mond bacteriën op een positieve manier. Het aanpassen van de voeding heeft ook een gunstige uitwerking op de gezondheid van het gebit.

Poets na de maaltijd de tanden met een goede tandenborstel en een goede tandpasta.
Voor het poetsen van de tanden kan er het beste een tandpasta zonder chemische toevoegingen gebruikt worden. Mondwater bestrijdt alle schimmels en schadelijke bacteriën die mondslijmvliesontsteking, tandvleesontsteking en spruw kunnen veroorzaken.
Ook raden we het aan om na het eten goed te flossen met tandzijde, om tandplak zoveel mogelijk te verwijderen.

Beperk de inname van witte suiker bereide producten als snoep, omdat dit erg schadelijk is voor het gebit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *