Minder vetten eten verstandig?

Veel mensen gaan minder vet eten als zij op dieet zijn. Geen boter meer op brood smeren, vlees niet meer bakken maar grillen en voornamelijk magere producten gebruiken. Klinkt als een goede tactiek om het aantal calorieën te verminderen. Toch is het drastisch verminderen van de inname van vet niet erg gezond.

Vetten zijn een bron van energie. Het minderen van de inname van vet kan daarom inderdaad de totale inname van de hoeveelheid calorieën aanzienlijk verminderen. Het is daarom verstandig om gebruik te maken van magere producten in plaats van ‘vetrijke’ producten.

Het weglaten van vet uit het voedingspatroon door vlees of vis te grillen in plaats van te bakken en geen boter op brood meer te smeren is echter niet verstandig. Vetten bevatten een aantal essentiële vetzuren en vitaminen. Wanneer er geen boter en bereidingsvet gebruikt worden kunnen er tekorten aan deze vetzuren en vitaminen ontstaan. Bovendien bevorderd vet ook de stoelgang. Bij een lage vetinname kan ook verstopping ontstaan.

Belangrijker is om rekening te houden met het soort vet dat gegeten wordt. De zogenaamde verzadigde vetten zijn ongezond en de onverzadigde vetten zijn gezond. Hieronder vindt u een aantal tips om ervoor te zorgen dat u de juiste vetten binnenkrijgt en niet teveel ongezonde vetten binnenkrijgt.

  • Gebruik voornamelijk magere producten wanneer het gaat om melkproducten, kaasproducten en vlees.
  • Gebruik vloeibare vetten bij de bereiding van vlees of vis. Voorbeelden hiervan zijn olijfolie en vloeibaar bak- en braadvet.
  • Gebruik dieethalvarine op broodproducten.
  • Beperk de inname van snacks zoals zoutjes, gebak, koek en snoep.
  • Gebruik 2x per week vis, waarvan 1 keer vette vis. Voorbeelden van vette vis zijn: makreel, zalm en haring.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *