Last van winderigheid? Lees onze tips!

winderigheidWinderigheid, met een duur woord ook wel flatulentie genoemd, komt bij iedereen voor. Iedereen heeft gas in het maag-darmkanaal en dat moet er zo nu en dan uit! Dit gebeurt door middel van het laten van winden. Gemiddeld laat een mens 10-15 winden per dag. Sommige mensen hebben last van (overmatige) winderigheid. Zij hebben een grote hoeveelheid gas in het maag-darmkanaal waardoor zij veel winden moeten laten om dit allemaal kwijt te raken en soms ook te maken hebben met andere klachten zoals buikpijn. In onderstaand artikel leest u alles over (overmatige) winderigheid en wat u eraan kunt doen!

Hoe ontstaat (overmatige) gasvorming?
Gasvorming heeft iedereen. Tijdens het verwerken van onverteerde voedselresten in de dikke darm komen veel gassen vrij. Ook wordt tijdens de bloedsomloop wat gas gevormd wat in de darm terecht komt. Daarnaast krijgen we dagelijks lucht binnen tijdens het slikken.

Oorzaken van overmatige gasvorming kunnen zijn:
1. Het inslikken van teveel lucht
2. Het eten van veel voedingsmiddelen die veel lucht bevatten
3. Het eten van veel voedingsmiddelen die niet volledig verteerd worden in de dunne darm.
4. Het gebruik van bepaalde medicatie.
5. Aandoeningen aan het maag-darmstelsel.

Geur van de gassen
De gassen die in het maag-darmkanaal ontstaan zijn bijna allemaal geurloos. Slechts een heel klein deel van de gassen stinkt. Doordat er bijna altijd wel een kleine hoeveelheid van deze gassen aanwezig is in het maag-darmkanaal zullen winden vaak ruiken. De geur van winden hangt dus af van de hoeveelheid aanwezige ‘stinkende gassen’ in het maag-darmkanaal en de samenstelling van de darmflora (darmbacteriën). Daarnaast speelt uw voedingspatroon een belangrijke rol bij de geur van winden.

Wat kun je tegen winderigheid doen?
Heb je last van overmatige winderigheid dan kan dat erg vervelend zijn. Inhouden is niet goed en veroorzaakt vaak buikpijn, maar zomaar overal winden laten is ook niet helemaal gepast. Lees hieronder wat u kunt doen om winderigheid te beperken.

1. Rustig eten en drinken
Wanneer u rustig eet en drinkt zult u veel minder lucht naar binnen krijgen tijdens het slikken. Drink kleine slokken en slink in rustig tempo slokken na elkaar door. Kauw goed op uw eten en eet niet te snel.

2. Rustig praten
Mensen die heel snel praten kunnen ook teveel lucht inslikken.

3. Eet en drink niet teveel producten met veel lucht erin.
Voorbeelden van dit soort producten zijn bijvoorbeeld frisdranken met koolzuur en bier maar ook brood, slagroom en geklopte producten zoals bijvoorbeeld een omelet bevatten veel lucht.

4. Drink niet door een rietje
Drinken door een rietje zorgt er ook voor dat u meer lucht naar binnenkrijgt: doe dit dus niet.

5. Geen kauwgom kauwen
Kauwgom kauwen zorgt er ook voor dat er meer lucht naar binnen komt dus doe dit niet!

6. Niet roken!
Roken verhoogd ook de gasvorming in het lichaam, doe dit dus niet!

7. Beperk de inname van voedingsmiddelen die gasvorming stimuleren
Dit zijn o.a. koolsoorten, uien, prei, peulvruchten, bepaalde fruitsoorten, light-producten en vruchtensap.

8. Eet niet teveel vet
Vetten beïnvloeden de geur van winden negatief.

9. Eet gevarieerd
Bepaalde eiwitten maar ook bepaalde koolhydraten kunnen de winderigheid vergroten en kunnen de geur van de winden ook negatief beïnvloeden. Omdat u niet eiwitten, vetten en koolhydraten kunt minderen in uw eetpatroon is het van belang om gezond, mager en gevarieerd te eten.

Ook bestaat er medicatie tegen overmatige gasvorming. Vraag voor hierover meer informatie bij uw huisarts of bij de apotheek of drogist.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *