Hoe gezond zijn light-producten?

light_chipsAls je gezond wilt eten of afvallen kies je sneller voor een light-product. Deze producten claimen gezonder te zijn dan de gewone variant. Maar het tegendeel is waar. Light-producten zijn vaak juist veel ongezonder en je kunt er zelfs meer van aankomen of ziek van worden.

Wat betekend light?
Fabrikanten mogen pas op het etiket zetten dat een product light is als deze 30% minder suiker, vet en/of calorieën bevat dan de normale versie. Ook is de fabrikant wettelijk verplicht op de verpakking te vermelden welke voedingsstof is verlaagd.

Zijn light-producten gezond?
Ondanks dat er 30% minder suiker, vet en/of calorieën in het product zit hoeft dit niet te zeggen dat light-producten gezonder zijn. Vaak wordt de voedingsstof die verlaagd is aangevuld met andere ongezonde stoffen. Zo zit er in een product met 30% minder vet vaak even veel koolhydraten dan in de gewone versie.

Soms wordt light ook toegepast op producten waar van zichzelf al weinig energie in zit. Het product wordt er dus niet echt veel gezonder op maar de term maakt het wel duurder.

Ook versterken light-producten vaak de behoefte aan vette en zoute voedingsmiddelen. Hierdoor werkt het effect omgekeerd.

Aspartaam als suikervervanger
Suikers in light-frisdranken worden vaak vervangen voor aspartaam. Aspartaam is 200x zoeter dan suiker. Onderzoeken hebben echter aanwijzingen gegeven dat aspartaam erg ongezond is. Het zou heel wat chronische ziekten kunnen veroorzaken zoals vermoeidheid, hersentumoren, gewrichtspijn, impotentie, spierkrampen, depressie enz enz. Daarbij komt dat aspartaam je aanzet tot nog meer eten en drinken. Je zult dus niet afvallen maar juist nog meer aankomen en het risico lopen op een slechtere gezondheid.

Advies
Niet alle light-producten zijn dus gezonder dan de gewone variant. We raden je aan het aantal calorieën te vergelijken. Wil je gezond afvallen, zorg dan voor een gezonde voeding en voldoende beweging. Laat ongezonde producten inclusief light-producten links liggen. Eet voldoende groente en fruit en drink veel water in plaats van frisdranken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *