Is havermout gezond?
Tegenwoordig laten steeds meer mensen brood staan. Er bestaan verschillende theorieën over brood, volgens de een is het wel gezond en volgens de ander absoluut niet! Daar tussenin zitten wij! Een boterham bevat wel degelijk gezonde voedingsstoffen dus mag zeker regelmatig terugkomen in een gezond en verantwoord eetpatroon. Waar wij zeker ook voorstander van zijn is variatie in het eetpatroon. Brood zo nu en dan vervangen voor andere, gezonde alternatieven, is zeker een goed idee.
Havermout is tegenwoordig erg populair, als vervanger van brood maar ook op andere manieren. Havermout kan namelijk op heel veel verschillende manieren gebruikt worden, maar is havermout gezond? Is het een ‘volwaardige’ vervanger van brood en andere voedingsmiddelen? Alles daarover lees je in dit artikel!
Wat is havermout?
Havermout wordt gemaakt van de graansoort Haver. Hele haverkorrels worden gewassen, gepeld en verhit. Vervolgens worden ze eventueel in stukken geknipt waarna ze gestoomd worden en plat gewalst worden. In deze vorm zijn de haverkorrels, havermout geworden en kan het product op veel verschillende manieren worden toegepast.
Gezondheidsvoordelen van havermout
Havermout heeft verschillende gezondheidsvoordelen.
1. Calorie arm
Havermout bevat in vergelijking met bijvoorbeeld brood relatief weinig calorieën en kan dus in de vorm van bijvoorbeeld pap (aangemaakt met water) prima dienen als ontbijt tijdens een dieet.
2. Glutenvrij?
Veel mensen zweren tegenwoordig bij het minder eten van gluten. Havermout is van zichzelf glutenvrij maar wordt vaak wel verwerkt in een fabriek waar ook tarwe wordt verwerkt. Havermout kan dus wel sporen van gluten bevatten. Heb je last van Coeliakie? Dan moet je dus echt glutenvrije havermout kopen!
3. Vezelrijk
Havermout is rijk aan oplosbare vezels, de inname hiervan zorgt voor een langdurig vol gevoel. Dit kan o.a. nuttig zijn tijdens het afvallen en het behouden van een gezond gewicht. Daarnaast zijn vezels ook van belang voor een goede stoelgang.
4. Cholesterol verlagend
De oplosbare voedingsvezels in havermout kunnen binden aan cholesterol, waardoor dit het lichaam via de ontlasting verlaat. Dit kan het cholesterolgehalte in het bloed verlagen.
Havermout vergeleken met volkoren brood
Havermout is goed vergelijkbaar met volkoren brood qua aanwezige voedingstoffen en is daarom een prima vervanger. Havermout bevat zelfs meer voedingsvezels per 100 gram dan volkoren brood en is ook rijker aan diverse mineralen én eiwit!
Recepten met havermout
Wil je graag een keer havermout proberen en ben je op zoek naar inspiratie?
Klik hier voor het recept voor gezonde havermout pannenkoeken
Klik hier voor het recept van een heerlijke smoothie met havermout
Leave a Reply