Gezondheidsvoordelen van de zon

Gezondheidsvoordelen van de zonAanstaand weekend gaan we weer lekker wat zon zien! Iets wat de meesten wel zullen waarderen want als de zon schijnt is het warmer en is iedereen vrolijk en energiek. We zijn met z’n allen dol op de zon en als deze ook maar even tevoorschijn komt weten we niet hoe snel we het zonnetje moeten opzoeken. Maar is de zon nu eigenlijk gezond voor ons en waarom zou de zon gezond voor ons zijn? Ook niet onbelangrijk: zitten er ook nadelen aan de zon? Alles over de zon en de gezondheid lees je hier in dit artikel.

Vitamine D
Vitamine D wordt door het lichaam aangemaakt onder invloed van zonlicht. Wie niet of onvoldoende in aanraking komt met zonlicht, zoals eigenlijk iedereen in Nederland in de winter, kan last krijgen van een verminderde aanmaak van vitamine D. Minder vitamine D in het lichaam kan o.a. vermoeidheid en lusteloosheid veroorzaken. Klachten die typisch passen bij de winter waarin we veel minder zonlicht zien en dus ook veel minder vitamine D aanmaken.

Goed voor de tanden en botten
Vitamine D is belangrijk voor gezonde botten en tanden. Daarom heeft de zon indirect ook een positieve invloed op de gesteldheid van de botten en tanden.

Een goede weerstand
Zonlicht, ofwel vitamine D stimuleert tevens een goede weerstand. Een goede weerstand zorgt ervoor dat je veel minder risico loopt om ziek te worden.

Goed voor het gewicht! zp_banner_160x600
Wist je dat zonlicht ervoor zorgt dat je eetlust verminderd? Veel in de zon komen helpt je dus bij het afvallen en/of het behouden van een gezond gewicht.

Misschien herken je jezelf er wel in dat je ‘s winters veel meer last hebt van vreetbuien.

Humeur
Zonlicht heeft ook een enorme positieve invloed op het humeur. Niet alleen omdat we ons door zonlicht lichamelijk beter voelen, voelen we ons geestelijk ook beter. Zonlicht stimuleert een goed humeur echt!

Dus heb je een slecht humeur en schijnt de zon lekker buiten? Ga naar buiten de zon in en je zult merken dat jouw humeur snel weer omslaat en je weer de energie krijgt om iets positiefs te doen!

Nadelen van de zon
De zon heeft zoveel voordelen dat je je bijna niet kunt voorstellen dat de zon ook nadelen kan hebben. Toch kan dat wel het geval zijn!

1. Ogen
Zonlicht kan schade aanrichten aan de ogen. Het is daarom altijd van belang een goede zonnebril te dragen wanneer je in de zon bent, vooral wanneer je met de voorkant van je gezicht naar de zon toe gericht bent.

2. Huid
Zon kan ook schade aanrichten aan de huid. Wie de huid niet goed beschermt met zonnebrand en teveel in de zon is kan de huid daarmee beschadigen en in het ergste geval zelfs huidkanker veroorzaken.

3. Haar
Je haar wordt onder invloed van zonlicht meestal lichter. Ook kan het door veelvuldige blootstelling aan zonlicht droog worden.

Ga verstandig om met de zon!
Wil je schade door de zon voorkomen en wil je alleen maar de gezondheidsvoordelen van de zon? Dan is het belangrijk om verstandig om te gaan met de zon. Met de volgende adviezen en tips kun je verstandig zonnen:

1. Gebruik een goede zonnebrand crème
Het gebruik van een goede zonnebrand crème is erg belangrijk ter bescherming van de huid. Gebruik een redelijk hoge factor en smeer je altijd in ook als de huid al gewend is aan de zon en je al een bruin kleurtje hebt.

Blijf ook smeren! Ook al heb je een goede zonnebrand crème en is deze waterproof. Toch zal de crème na verloop van tijd van de huid afgaan en is het dus verstandig iedere 2 uur opnieuw te smeren.

2. Draag een zonnebril en zonnehoed
het is niet verstandig de hele dag pal in de zon te blijven. Een zonnehoed en zonnebril beschermen het gezicht tegen de scherpe zon.

3. Zoek de schaduw op
De zon is heerlijk maar zoek ook regelmatig de schaduw op! Het is echt niet verstandig de hele dag in de zon te zijn.

4. Niet tussen 12:00 en 15:00
Tussen 12:00 en 15:00 is de zon het felste en kan deze ook het meeste schade aanrichten. Probeer daarom tussen 12:00 en 15:00 zo min mogelijk in de felle zon te zijn.

5. Bouw rustig op
Vooral zo na de winter is de huid helemaal geen zon meer gewend. Bouw daarom rustig op met de tijd die je per dag in de zon bent. Laat de huid rustig weer wennen aan de zon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *