Depressie en voeding

Depressie-voedingVoeding heeft invloed op zowel de lichamelijke als geestelijke toestand van de mens. Zo heeft uw voedingspatroon ook invloed op het ontstaan van een depressie en de behandeling van een depressie.

Uit diverse onderzoeken is gebleken dat een gezond voedingspatroon een depressie kan voorkomen én kan helpen bij de behandeling van een depressie. Een ongezond voedingspatroon en het veelvuldig eten van bepaalde voedingsmiddelen kan juist het risico op het ontstaan van een depressie verhogen.

Hoe ontstaat een depressie

Een depressie ontstaat door een tekort aan diverse hersenstoffen wat als gevolg sombere gevoelens heeft. Mensen met sombere gevoelens/depressieve mensen zijn vaak geneigd om ongezond te eten. Dit kan sombere gevoelens juist versterken of in stand houden.

Depressie en voedingsstoffen

Diverse voedingsstoffen in ons voedsel hebben indirect invloed op onze stemming en daarbij het risico op een depressie.

Foliumzuur → is betrokken bij de aanmaak van diverse hormonen welke onze gemoedstoestand beïnvloeden. Veel mensen met een depressie hebben een tekort aan Foliumzuur, vitamine B11. Foliumzuur komt onder andere voor in de volgende voedingsmiddelen:

  • Groene groenten
  • Zuivel
  • Vlees
  • Volkorenproducten

Koolhydraten → koolhydraten ofwel suikers hebben ook invloed op de stemming. Enerzijds kunnen koolhydraten de stemming positief beïnvloeden en anderzijds negatief. Suikers uit snoep, snacks en frisdrank kunnen de stemming negatief beïnvloeden. Koolhydraten uit volkorengranen zijn gunstig voor de stemming:

  • Volkorenbrood
  • Zilvervliesrijst
  • Volkorengranen

Omega3 vetzuren → omega3 vetzuren hebben een positieve invloed op de stemming. Omega3 vetzuren komen veel voor in:

  • (Vette) vis
  • Olie zoals olijfolie
  • Noten

Verzadigde vetten (slechte vetten) hebben een negatieve invloed op het humeur.

Anti-oxidanten → gezonde hersenen zijn van belang voor een goed humeur en verlagen het risico op een depressie. Anti-oxidanten beschermen tegen vrije radicalen in het lichaam waardoor de hersencellen beschermd worden en gezond blijven. Groente en fruitsoorten bevatten veel anti-oxidanten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *