De ziekte van Lyme

ziekte-van-lymeEen tekenbeet is een veelvoorkomend verschijnsel in de zomer! Wanneer een teek snel ontdekt wordt en juist verwijderd wordt is er meestal niets aan de hand.

Wanneer een teek té lang in het lichaam blijft zitten kan dit wel voor problemen zorgen. Je kunt flink ziek worden van een tekenbeet. De ziekte van Lyme is een ernstig gevolg die kan optreden na een tekenbeet.

Ziekte van Lyme – teken
Teken zijn kleine platte beestjes en lijken enigszins op spinnen, ze hebben een zwart/rode kleur. Teken komen voor op plekken waar veel groen is zoals bossen, duinen, parken, grasvelden etc. Teken leven van bloed en bijten zich daarom vast in mensen of dieren.

Ziekte van Lyme – teken controle
Wat erg belangrijk is om de ziekte van Lyme te voorkomen is het hele lichaam te controleren op teken. Na een dag in bijvoorbeeld de bossen, is de kans op een tekenbeet redelijk groot. Controle aan het einde van de dag is daarom erg belangrijk. Laat de controle door iemand anders doen, diegene kan namelijk ook kijken op plaatsen waar je zelf niets kunt zien. Teken bijten zich vaak vast op warme, nauwe plekken zoals de oksels, liezen en knieholtes.

Ziekte van Lyme – teek verwijderen
Wanneer je een tekenbeet hebt opgelopen is het van belang de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Je kunt een teek gemakkelijk zelf verwijderen met een speciale pen. Als het ware wordt de teek rustig uit de huis gedraaid. Wanneer je een tekenbeet pas laat ontdekt en vermoed dat deze er al een tijdje zit, overleg dan met de huisarts.

Nadat je een teek verwijderd hebt is het verstandig de plek goed in de gaten te houden. Wanneer er in de dagen/weken erna rode kringen ontstaan heeft de teek wellicht toch schade aangericht of is de teek niet goed verwijderd. Neem bij het zien van rode kringen contact op met de huisarts.

Ziekte van Lyme – verschijnselen
Wanneer een teek besmet is met het Borrelia bacterie kan deze bij het bijten van iemand deze bacterie overdragen. Deze bacterie kan de ziekte van Lyme veroorzaken. Maar hoe weet je nu of je de ziekte van Lyme hebt?

De eerste tekenen zijn meestal rode kringen rondom de plek waar de tekenbeet heeft plaatsgevonden. Dit is echter niet altijd het geval! Daarna kunnen klachten ontstaan als:

  • Spierpijn
  • Koorts
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn

Na verloop van tijd kunnen talloze andere klachten ontstaan. De ziekte van Lyme kan uiteindelijk ernstige gevolgen hebben voor het lichaam. De ziekte van Lyme kan schade aanrichten aan het zenuwstelsel en de hersenen, de huid, het hart, spieren en gewrichten, ogen en kan tevens psychische klachten veroorzaken.

Ziekte van Lyme – behandeling
Wanneer je vermoed de ziekte van Lyme te hebben neem dan direct contact op met de huisarts. Deze kan onderzoeken of dit daadwerkelijk het geval is. Wanneer de ziekte van Lyme in een vroeg stadium geconstateerd wordt kan dit vaak nog zonder blijvende schade behandeld worden.

Behandeling vindt meestal plaats aan de hand van een antibiotica kuur. In sommige gevallen kunnen de klachten echter langdurig zijn en heeft de behandeling met antibiotica geen zin. Sommigen kunnen hun leven lang last blijven houden van de ziekte van Lyme.

Dus: goed controleren en snel handelen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *