De perfecte powernap

Salaris-slaapMet een powernap of middagslaapje tank je wat extra energie bij voor de rest van de dag. Dit kleine dutje die meestal aan het begin van de middag gehouden wordt lijkt een beetje op de siësta die in veel Zuid-Europese landen gehouden wordt. In dit artikel lees je wat de optimale powernap is om zoveel mogelijk nieuwe energie op te doen.

Wat bereik je met een powernap?
Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat een powernap een gunstig effect heeft op je lichaam. Je concentratievermogen krijgt een nieuwe boost om de rest van de dag scherp te zijn. Ook gaat je stressniveau omlaag en zul je na een kort dutje creatiever zijn.

Heb je echter last van slaap te kort doordat je ‘s nachts te weinig slaap gehad hebt, dan gaat een powernap helaas niet helpen. Wanneer je bijvoorbeeld 3 uur tekort geslapen hebt is dit niet in te halen door de volgende nacht 3 uur extra te slapen, een korte powernap gaat daarom ook niet werken. Een powernap is alleen een hulpmiddel om je lichaam een boost te geven. Het is dan ook aan te raden ´s nachts evengoed 7 tot 8 uur te slapen.

De meest effectieve powernap
Om het meeste effect te hebben van je powernap zijn de volgende punten belangrijk:

  • Kies een comfortabele rustig plek. Bijvoorbeeld in bed, op de bank of eventueel een luie stoel. Zorg er voor dat je niet gestoord kunt worden, draai de deur op slot, zet je telefoon uit en doe eventueel oordopjes in of gebruik een slaapmasker. Wanneer je powernap verstoort wordt zal het effect volledig teniet gedaan worden.
  • Door dagelijks een kleine powernap te nemen komt je lichaam in een ritme en zul je sneller in slaap vallen. Ook zul je uit je zelf weer wakker worden. Door op een natuurlijke manier wakker te worden heb je meer aan je powernap dan als je uit je herstellende slaap gewekt wordt door bijvoorbeeld de wekker.
  • Het beste tijdstip om een dutje te doen is aan het begin van de middag, direct na de lunch. Het is niet verstandig om na 3 uur nog een powernap te nemen omdat dit je normale slaapritme in de war kan sturen.
  • Een powernap duurt niet langer dan 15-30 minuten. Overdag te lang slapen kan je slaapritme geurende de nacht verstoren waardoor er een slaap te kort ontstaat.

Goed slapen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *