De overgang en slapeloosheid

In het moderne westerse leven is het enorm belangrijk om een goede nachtrust te hebben. De gevolgen op het lichaam en geest door een nachtje zonder slaap zijn de dag erna meteen merkbaar. Gedurende de overgang komt slapeloosheid veel vaker voor.

Hoe pak je slapeloosheid tijdens de overgang aan?

Slapeloosheid is een typische klacht tijdens de overgang, net als gewichtstoename, hartkloppingen, hoofdpijn en stemmingswisselingen. Ondanks dat deze klachten veel en vaak voorkomen tijdens de overgang, hangen deze klachten niet duidelijk samen met de hormoonschommelingen. Door een verstoorde slaap worden deze klachten extra vervelend. Het gebrek aan slaap leidt vaak tot vermoeidheid gedurende de dag en heeft vaak ook invloed op kleinere aandoeningen.

Tijdens de overgang neemt een verstoorde slaap of slapeloosheid vele vormen aan. Vrouwen komen moeilijk in slaap, worden vaak wakker tijdens de nachtrust door opvliegers, ademstoornissen en nachtelijk zweten.

De psychische veranderingen en de lichamelijke hormonale veranderingen zijn ook redenen voor de slapeloosheid tijdens de overgang. Ook veranderingen in de gezondheid, de levensstijl en de relatie met de partner hebben een flinke invloed op de kwaliteit van slaap.

Naarmate mensen ouder worden neemt de behoefte aan slaap af. Oudere mensen slapen korter en lichter. De tijd die men gewend was te slapen, ligt men dan klaarwakker. Het lichaam heeft het dan niet meer nodig. De slapeloosheid hoeft dus niet perse direct te maken hebben met de overgang.

De slapeloosheid tijdens de overgang aanpakken

Als je ervan overtuigd bent dat de slapeloosheid een overgangsklacht is kun je dit gelukkig aanpakken. Een aantal algemene middelen zijn:

  • Een beker warme melk nemen voor het slapengaan
  • Een warm bad

Door in de middag fanatiek te gaan sporten maak je het lichaam op een gezonde manier moe, en krijgt het lichaam behoefte aan slaap zodat het herstellen kan. Een stevige wandeling, hardlopen, tuinieren en  rek en strek oefeningen kunnen ook voldoende zijn. Ook het bezoek aan een sauna en massages helpen, alsmede het gebruik van Beste nachtrust. Beste nachtrust is een natuurlijk slaapmiddel dat u helpt snel in te slapen. Dit slaapmiddel combineert de krachtige werking onder andere valeriaan, L-Tryptofaan, passiebloem en melisse. Het helpt om ontspannen te worden waardoor u gemakkelijker in een natuurlijke slaap valt. Het zijn natuurlijke stoffen die positieve effecten heeft op onder meer het in- en doorslapen.

Verder moet er erg op het eetpatroon gelet worden: begin met een stevig ontbijt, en zorg voor gezonde tussendoortjes tot de lunch. Dineer niet te zwaar, en minstens 3 uur voor het slapengaan. Verminder of vermijd cafeïne houdende dranken als koffie, cola en energiedranken. Overgewicht heeft ook een grote invloed op slaaptekort.

Stimulerende activiteiten als computeren, en tv kijken moet niet teveel gedaan worden in de avonduren. Ook een vast dag en nacht ritme is goed voor de kwaliteit van de slaap en gaat ook slapeloosheid tegen: ga niet te laat naar bed en sta vroeg op. Wat een erg krachtig middel is tegen slapeloosheid is ontspanning. Het is goed dat je rustig bent voordat je gaat slapen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *