Boek: Zuur-base reinigingskuur

200x200_DetoxacademyHet zuur-base evenwicht
We eten te zuur. Ik hoor je nu denken maar ik eet toch weinig citroen of limoen – hoe kan dat dan? Wat hier bedoeld wordt, is dat we te veel zurenvormende voeding tot ons nemen.

Bij het samenstellen van onze voeding is het belangrijk dat we ons niet alleen bezig houden met de juiste voedingsstoffen. Er is nog meer om rekening mee te houden en dat is het zuur-base-evenwicht.

Na de vertering van voedsel en de stofwisseling in het lichaam blijft er een zure of een basische rest over (basisch is het tegenovergestelde van zuur en wordt ook wel alkalisch genoemd of pH-waarde boven de 7).

Ons lichaam probeert de zuur-base balans van ons bloed constant te houden.
Van nature heeft het lichaam een licht basenoverschot en deze waarde probeert ons lichaam constant te houden. Zo wordt een overschot aan zuren zoveel mogelijk uitgescheiden. In eerste instantie gebeurt dit door de nieren maar ook de longen spelen hierbij een rol.

Wat zijn de gevolgen van verzuring?
Als de zuurvorming in het lichaam toeneemt en de genoemde afvoer mogelijkheden het niet meer redden dan stoot het bloed het teveel aan zuren af naar de weefsels zoals de spieren, pezen, onderhuids bindweefsel en de gewrichten.

De vraag is natuurlijk hoelang houd je lichaam dat vol? En wat gebeurt er wanneer de zuren in de weefsels worden opgeslagen?

Welvaartsziekten
Dit kan tot  gevolg hebben dat er chronische welvaartsziekten ontstaan, waarbij er sprake is van weefselverzuring. Klachten kunnen variëren van vermoeidheid, huidproblemen, hoofdpijn tot reumatische klachten en nog veel meer. Volledige genezing of tenminste verbetering van dergelijke kwalen kan bereikt worden door de zuurbelasting te verminderen en het evenwicht in de zuur-base-huishouding weer te herstellen.

Voeding en het zuur-base evenwicht
Voedingsmiddelen met een hoge zuurrest bevatten relatief veel fosfor, chloor en zwavel. Voedingsmiddelen met een hoge baserest bevatten relatief veel van de volgende mineralen: natrium, kalium, calcium, en magnesium. De smaak van een voedingsmiddel zegt niets. Of een voedingsmiddel een zuren- dan wel basenoverschot levert, wordt bepaald door de chemische samenstelling. Zuursmakende vruchten, zoals citroenen en sinaasappels, leveren na vertering en stofwisseling een basenoverschot op.

Het is ook niet zo dat zuurvormende voedingsmiddelen per definitie ongezond zijn. Vis, granen en peulvruchten leveren weliswaar een zuuroverschot, maar zijn zeker waardevolle voedingsmiddelen. Het gaat om het evenwicht tussen zuren en basen.

Het is vrijwel onmogelijk om van producten te bepalen of ze zuren- of basenvormend zijn, omdat we van veel voedingsmiddelen niet alle mineraalgehalten weten en daarbij is het mineraalgehalte in de voeding afhankelijk van onder meer de teeltwijze en het land van herkomst. Eiwitten zijn in ieder geval zurenvormend.

Om je toch een handvat te geven, hier een globale indeling:

Sterk zurenvormend voedsel:
Vlees, vis gevogelte, wild, ei, soja (producten).

Zurenvormend voedsel:
Peulvruchten (dus ook pinda’s), granen, kaas.

Zwak zurenvormend/zwak basenvormend voedsel:
Kwark, noten, zaden, roomboter, olie.

Basenvormend voedsel:
‘Vloeibare’ melkproducten (melk, karnemelk, yoghurt).

Sterk basenvormend voedsel:
Groenten, fruit, aardappelen.

Een zuur-base reinigingskuur  is de ‘gemakkelijkste’ vorm van detoxen.
Je leest hier alles over in het nieuwste boek: Zuur.base reinigingskuur. Vitaal met basenvormende voeding’.

Dit boek beschrijft een zuur-base-reinigingskuur. Zo een kuur – waarbij er overwegend basenvormende voeding wordt gegeten – kan klachten doen verminderen of zelfs volledig laten verdwijnen.

Dit boek begeleidt je stap voor stap door een 10-daagse zuur-base-reinigingskuur. Na de kuur zul je je vitaler voelen, er frisser en gezonder uitzien en mogelijk een paar kilo’s kwijt zijn.

De 10-daagse kuur is  goed in te passen in de dagelijkse bezigheden en geeft geen hongergevoelens.
Het boek bevat gemakkelijk te bereiden recepten en geeft handreikingen voor een duurzaam gezonde voedings- en leefwijze.

Auteurs: Susanne Hazen en Thorsten Meininger
Detox Academy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *